Op het gebied van internationale belastingen en het tegengaan van belastingontwijking is Nederland actief voorloper en wil daarin zoveel mogelijk multilateraal optrekken. Dat liet de staatssecretaris vandaag weten in het algemeen overleg met de commissie voor Financiën.
In het overleg gaf Wiebes antwoorden op vragen naar aanleiding van zijn brief aan de Tweede Kamer, waar hij inging op de stand van zaken in het BEPS-project van de OESO en de Europese ontwikkelingen rond belastingontwijking.
Sterke punten
Allereerst wil het kabinet de sterktes van het Nederlands belastingstelsel stevig uitdragen. Het gaat dan om zekerheid vooraf, horizontaal toezicht, een uitgebreid verdragennetwerk en het beginsel van een gelijke behandeling van nationale en grensoverschrijdende ondernemingen. Het zou volgens Wiebes goed zijn als alle landen deze elementen zouden hanteren. ’Op een aantal terreinen is Nederland actief voorloper; daar willen we ook andere landen actief in meetrekken. Onze inzet zal altijd zijn om iedereen mee te krijgen', aldus Wiebes.
Transparantie en gegevensuitwisseling
Daarnaast ziet het kabinet transparantie en automatische uitwisseling van gegevens tussen belastingdiensten als hét belangrijkste wapen tegen belastingontwijking. Nederland loopt hierin voorop: volgende week tekent het met Duitsland een overeenkomst voor wederzijdse automatische gegevensuitwisseling over rulings tussen de belastingdiensten van de twee landen. Dit gebeurt nog voordat hierover in Europa overeenstemming bestaat. Bovendien zijn nu 23 ontwikkelingslanden benaderd om het belastingverdrag met Nederland aan te vullen met anti-misbruikmaatregelen en gunstige bronheffingen. Met 5 landen is inmiddels overeenstemming bereikt en met 7 landen worden gesprekken gevoerd. ‘
Multilateraal
Tot slot werkt Nederland mee aan oplossingen voor hybride mismatches, verdragsmisbruik en de ruimte die landen houden voor preferentiële regimes. Het kabinet zet hierbij in op een multilaterale aanpak via anti-misbruikmaatregelen en hecht daarbij aan vastlegging in ‘hard law’.
Bronnen:
Algemeen overleg Internationaal fiscaal beleid, 3 juni 2015
Brief over internationale belastingen en belastingontwijking, 2 juni 2015
Geef een reactie