Werkgevers moeten in beginsel het anoniementarief toepassen als een werknemer nalaat zijn naam, adres, woonplaats of burgerservicenummer (BSN) aan de werkgever te verstrekken. Een uitspraak van Hof Amsterdam wijst erop dat alleen het opgeven van een BSN onvoldoende is om het anoniementarief achterwege te laten.
De hofuitspraak had betrekking op een zaak die speelde in de jaren 2005 en 2006. Tijdens een boekenonderzoek bij een uitzendbureau controleerde de fiscus de kopieën van de identiteitsbewijzen en de toen nog verplichte loonbelastingverklaringen van de werknemers. Van diverse werknemers waren de zogeheten NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) niet bekend. De inspecteur meende dat de werkgever ten onrechte het anoniementarief niet had toegepast en legde hem een naheffingsaanslag loonheffingen inclusief een vergrijpboete op. De werkgever stelde dat hij niet hoefde te beschikken over de NAW-gegevens, omdat wel het sofinummer (voorloper van het BSN) bekend was. Hierdoor zou de inspecteur de identiteit van de werknemers gewoon kunnen vaststellen. Het hof wees echter erop dat de wet specifiek heeft vastgelegd wat de verplichtingen van de werkgever zijn als het gaat om identificatie van werknemers. De wet stelt niet dat de werkgever aan deze verplichtingen heeft voldaan als een sofinummer bekend is. Het hof oordeelde dat de werkgever ten onrechte de toepassing van het anoniementarief achterwege had gelaten. De Belastingdienst had terecht een naheffingsaanslag opgelegd. Omdat sprake was van grove schuld, is strikt genomen terecht een vergrijpboete opgelegd. Maar het hof verminderde de boete tot nihil, want de werkgever was inmiddels in een faillissement beland en moest rondkomen van de bijstand.
Betekenis voor huidige situatie
In de jaren waarin deze zaak speelde, maakte het wetsartikel over het anoniementarief geen melding van sofinummer of BSN. In de loop der tijd is dit wetsartikel gewijzigd. De latere toevoeging van het sofinummer/BSN was echter niet bedoeld als een versoepeling van de identificatieverplichting, maar als een uitbreiding. Het is wel zo veilig om ook nu als werkgever te beschikken over de NAW-gegevens van werknemers. Zelfs als hun burgerservicenummers bekend zijn.
Wet: artikel 26b Wet LB 1964 en art 67f AWR
Regeling: artikel 7.9, eerste lid Uitv.reg. LB 2011
Meer informatie: Hof Amsterdam, 21 mei 2015 (gepubliceerd 17 juni 2015), ECLI:NL:GHAMS:2015:2267
Geef een reactie