Het feit dat een belastingschuldige onder curatele is gesteld, hoeft de Belastingdienst niet te weerhouden van het opleggen van een boete. De inspecteur zal in zo’n geval wel zijn boete moeten matigen.
Zo moest een vrouw die jarenlang een Luxemburgse bankrekening had verzwegen uiteindelijk een vergrijpboete betalen van € 7.866. Dit was ongeveer 15% van het nagevorderde bedrag van € 52.438. Volgens de vrouw moest de boete geheel worden vernietigd op grond van persoonlijke omstandigheden. Zij had namelijk een hoge leeftijd bereikt, was opgenomen in een verpleeghuis en was onder curatele gesteld. Rechtbank Gelderland zag hierin geen reden om de boete compleet te vernietigen. De vrouw had met het verzwijgen van de bankrekening het risico dat zij te weinig belasting zou betalen op de koop toegenomen. De fiscus was bovendien een aanzienlijk bedrag misgelopen. In beginsel was een vergrijpboete van 100% van het nagevorderde bedrag passend (het ging om de jaren 1990 tot en met 2000, toen het maximum van 300% voor verzwegen box 3-inkomen nog niet gold).
Strafverminderende omstandigheden
Omdat de vrouw tijdens het strafrechtelijk onderzoek volledig had meegewerkt, had de inspecteur de boete al gematigd tot 50%. Vanwege een overschrijding van de redelijke termijn had hij een verdere matiging tot 40% toegepast. Maar de rechtbank vond deze matiging onvoldoende. Gezien de persoonlijke omstandigheden vond de rechtbank in eerste instantie een boete van 25% gepast. Deze boete moest vervolgens worden verminderd met 40% (10% van de nagevorderde belasting) omdat de termijnoverschrijding bijna twaalf jaar bedroeg.
Wet: artikelen 16, vierde lid en 67d AWR
Besluit: paragraaf 7 BBBB
Meer informatie: Rechtbank Gelderland, 10 september 2015, ECLI:NL:RBGEL:2015:5532
Geef een reactie