In beginsel blijven de oude fiscale regels gelden voor aanspraken op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon van toepassing als deze aanspraken al bestonden op 31 december 2013. Rechtbank Gelderland maakt duidelijk dat aan deze eis niet wordt voldaan als de onderhandelingen op die datum nog lopen.
Een man was in dienstbetrekking bij een Canadese bank. Op 13 november 2013 liet de werkgever weten de dienstbetrekking per 13 januari 2014 op te zeggen. Op 18 november 2013 stelde de werknemer dat hij gebruik wilde maken van de stamrechtvrijstelling. Hij wilde van de werkgever een stamrecht ontvangen dat hij zou inbrengen in een nog op te richten bv. Maar pas in januari 2014 werden de partijen het eens over de hoogte van de ontslaguitkering. Daardoor was volgens zowel de fiscus als de rechtbank niet voldaan aan de voorwaarden voor de toepassing van het overgangsrecht.
Niet eerder genoten stamrecht
De ex-werknemer verwees nog naar het besluit van de staatssecretaris van Financiën van 9 september 2010, nr. DGB2010/2733M). Dit besluit keurt onder voorwaarden de toepassing van stamrechtvrijstelling ook goed als de werkgever weigert mee te werken aan het tot stand komen van een stamrecht. Dit is bijvoorbeeld het geval als de werkgever alleen maar een eenmalige afkoopsom wil betalen. Aan deze goedkeuring is de voorwaarde verbonden dat het loon in geld is genoten vóór 1 januari 2014. Per 1 januari 2014 is immers de stamrechtvrijstelling vervallen en heeft het besluit op dat punt zijn belang verloren. Volgens de rechtbank was niet te zeggen dat de werknemer de ontslaguitkering vóór de vereiste datum had ontvangen. Bij het mislukken van de onderhandelingen waren partijen namelijk waarschijnlijk niet gebonden aan hun tussentijdse aanbiedingen. Dus ook aan de voorwaarden voor de goedkeuring was niet voldaan. De man kon daarom de stamrechtvrijstelling niet toepassen.
Wet: artikel 11, eerste lid, onderdeel g wet LB 1964 (per 31 december 2013) en artikel 39f Wet LB 1964
Meer informatie: Rechtbank Gelderland, 22 september 2015, ECLI:NL:RBGEL:2015:5911
Geef een reactie