Inmiddels zijn al meer dan 500 klachten binnengekomen bij de ouderenbonden over het verdwijnen van de blauwe envelop bij de Belastingdienst. In reactie hierop laat de staatssecretaris weten dat een maatwerkoplossing wordt gezocht voor mensen die geen beschikking hebben over een computer en internet, niet digitaal vaardig zijn en/of geen ondersteuning in de omgeving kunnen inschakelen.
Zoals u in een eerder bericht kon lezen, gebeurt de overstap naar volledig digitaal berichtenverkeer stapsgewijs. Daarbij wordt begonnen met minder tijdkritische berichten, en geldt een gewenningsperiode van twee jaar waarin berichten zowel digitaal als op papier worden verstuurd. Het continueringsbericht van toeslagen voor 2016 is het eerste bericht dat volledig digitaal gaat. De gewenningsperiode van twee jaar is hierbij al verstreken, omdat in 2013 en 2014 deze berichten al digitaal én per post zijn verstuurd.
Om de overstap naar digitale communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen, heeft Wiebes de volgende maatregelen ingesteld:
-
Er is een speciaal telefoonnummer voor vragen over de Wet elektronisch berichtenverkeer. Voor gevallen waarin meer tijd nodig is om mensen te woord te staan of te helpen, is een terugbelteam ingericht.
-
Aan de balies kan men hulp krijgen bij het activeren van hun Berichtenbox of het aanvragen van een DigiD.
-
Er is een breed netwerk van maatschappelijke organisaties die mensen kunnen helpen bij digitaal zaken doen. De Belastingdienst is continu in gesprek met deze organisaties om hen te informeren en hun bevindingen te horen.
-
Via DigiD-Machtigen kunnen mensen ook iemand in hun naaste omgeving machtigen om hun zaken te doen, ook als zij zelf niet digitaal zijn.
- Voor mensen die geen beschikking hebben over een computer en internet, niet digitaal vaardig zijn, geen ondersteuning in de omgeving kunnen inschakelen en daardoor hun toeslagbeschikking in hun Berichtenbox echt niet kunnen (laten) lezen, wordt een maatwerkoplossing gezocht. Dat kan het nazenden van een papieren kopie van de beschikking zijn.
Meer informatie: Ministerie van Financiën, 23 november 2015
Geef een reactie