Vermogensetikettering kennen we uit het IB-winstregime. Sinds 2010 is dit leerstuk ook uitermate belangrijk voor de Bedrijfsopvolgingsregelingen voor aanmerkelijkbelangaandelen in IB en SW (BOR). De BOR is namelijk slechts van toepassing voor zover de waarde van de aandelen toerekenbaar is aan ondernemingsvermogen in de zin van vermogensetikettering. Ook keuzevermogen telt voor de BOR mee als ondernemingsvermogen. En let op! Tot het keuzevermogen kunnen ook vermogensbestanddelen behoren die geen functie vervullen voor de bedrijfsuitoefening.
Gemengd gebruik
Bij keuzevermogen denken we al snel aan vermogensbestanddelen in gemengd gebruik. Dat zijn vermogensbestanddelen met een functie voor zowel de onderneming als voor de ondernemer in privé. Daarbij kunt u denken aan de auto die voor zakelijke als privéritten wordt gebruikt en een woon-praktijkpand dat niet bouwkundig splitsbaar is.
Keuzevermogen omvat meer!
Keuzevermogen bestrijkt echter een veel ruimer terrein. Ook vermogensbestanddelen zonder enige functie voor de bedrijfsuitoefening kunnen onder omstandigheden tot het keuzevermogen behoren. Een paar voorbeelden:
1. Verhuurd (voormalig) bedrijfspand
Gaat de ondernemer zijn bedrijfspand verhuren, dan mag hij het pand tot zijn ondernemingsvermogen blijven rekenen.
Ook een pand dat de ondernemer heeft aangeschaft met het oog op gebruik voor het bedrijf, maar dat uiteindelijk nooit deze bestemming heeft gekregen kan, onder omstandigheden tot het ondernemingsvermogen blijven behoren (Rechtbank Noord-Holland 27 november 2014, ECLI:NL:RBNNE:2014:5807).
2. Koppelaankopen
Het fenomeen koppelaankoop speelt met name bij onroerende zaken. Een ondernemer koopt een bedrijfspand en moet daarvoor een ander pand meekopen, dat geen functie vervult binnen de bedrijfsuitoefening (bijvoorbeeld omdat het wordt verhuurd). Ook het “bedrijfsvreemde pand” kan onder omstandigheden het etiket ondernemingsvermogen krijgen.
3. Overdracht deel van onderneming in contanten
De tegenprestatie voor de overdracht kan tot het ondernemingsvermogen worden gerekend als het voornemen bestaat om de liquiditeiten een bestemming te geven binnen de ‘overgebleven’ onderneming.
Conclusie
Ook vermogensbestanddelen zonder een functie voor de bedrijfsuitoefening, kunnen onder omstandigheden tot het ondernemingsvermogen behoren. Ook voor de BOR kwalificeren deze vermogensbestanddelen! Dit wordt helaas nog wel eens over het hoofd gezien. Verdiep u daarom altijd eerst grondig in de vermogensetiketteringsrechtspraak voor de IB-ondernemer als u met de BOR in de weer gaat.
PE-Pitstop Trending Topics IB-Winst
Wilt u meer weten over de vermogensetikettering en andere trending topics uit de IB-Winstsfeer? Kom dan naar de PE-Pitstop op 19 maart. U wordt door mr. Almer de Beer volledig bijgepraat over de meest belangrijke ontwikkelingen op winstgebied.
Geef een reactie