Aan het begin van het nieuwe jaar kijkt Taxence met een aantal specialisten naar wat 2015 op fiscaal gebied zal brengen. Igor Thijssen laat als eerste in deze serie zijn licht schijnen op de ontwikkelingen in het formele belastingrecht. Thijssen is fiscaal advocaat bij KanPiek Fiscale Advocatuur te Amsterdam en vaste commentator bij het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht.
Het jaar 2015 zal op het gebied van het formele belastingrecht waarschijnlijk gaan over digitalisatie, harmonisatie en een aantal belangwekkende arresten die gewezen gaan worden door de Hoge Raad over de identiteit van een tipgever, de gevolgen van schending van het verdedigingsbeginsel en de gevallen waarin een informatiebeschikking kan worden vastgesteld.
Digitaal procederen
Digitaal procederen bij de belastingrechter wordt in 2015 stapsgewijs ingevoerd en wordt bovendien verplicht gesteld voor professionele partijen, zoals B.V’s en NV’s of advocaten, belastingadviseurs en accountants. Papieren dossiers zijn niet meer nodig. Rechtzoekenden krijgen een digitaal dossier dat toegankelijk is via ‘Mijn Zaak’ waarmee elke stap in het proces kan worden gevolgd. Via datzelfde systeem wordt de rechtzoekende (of diens rechtsbijstandverlener) geïnformeerd over een rechterlijke uitspraak of beslissing. Burgers zonder professionele bijstand mogen papieren stukken blijven indienen hetgeen problemen voorkomt als zij niet over de juiste middelen of vaardigheden beschikken.
Digitaal communiceren met de Belastingdienst
In 2015 zal een wetvoorstel worden ingediend om digitale communicatie met de Belastingdienst verplicht te stellen. Uit een brief van de Staatssecretaris van 18 december 2014 (DB/2014/522) wordt duidelijk dat dit onderdeel van het oorspronkelijke wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging formeel verkeer Belastingdienst’ in een separaat wetsvoorstel zal worden ondergebracht om verdere vertraging te voorkomen. Daarmee is tevens duidelijk dat het andere onderdeel van dat oorspronkelijke wetsvoorstel, de wijziging van het heffingssysteem van de inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting, op de lange(re) baan wordt geschoven.
Harmonisatie invordering voor belastingen en toeslagen
In 2015 zal een wetsvoorstel worden ingediend om de invordering van belasting en toeslagen zoveel mogelijk te harmoniseren onder meer door de ontvanger ook bevoegd te maken voor de invordering van toeslagen.
Arresten
Ten slotte wacht ons in 2015 een groot aantal interessante arresten van de Hoge Raad op het gebied van het formele belastingrecht. Omwille van de omvang van deze bijdrage heb ik een (arbitraire) top vier samengesteld van de meest spectaculaire of belangwekkende cassatieprocedures die thans aanhangig zijn en waarvan ik verwacht dat in 2015 uitspraak zal volgen.
Op nummer één staat – met stip – de versnelde cassatieprocedure betreffende (de geheimhoudingsplicht/het verschoningsrecht van) een tweetal belastingambtenaren die de naam van een anonieme tipgever desgevorderd niet hebben gegeven aan het Hof Arnhem-Leeuwarden (nr. 14/05236). Nummer twee betreft de inmiddels langlopende cassatieprocedure over de gevolgen die de Hoge Raad gaat verbinden aan schending van het Europeesrechtelijk verdedigingsbeginsel ingeval een belanghebbende niet voorafgaande aan het opleggen van een naheffingsaanslag omzetbelasting is gehoord (nr. 12/05832 e.a.). Op nummer drie staan de (verschillende) procedures over de informatiebeschikking, zoals de procedure waarin de vraag aan de orde is of het mogelijk is een informatiebeschikking te nemen in de bezwaarfase (nr. 14/06080) en de procedure waar de vraag voorligt of een informatiebeschikking noodzakelijk is om de schending van de administratie- en bewaarplicht vast te stellen (nr. 14/02335). Tenslotte, op nummer 4, staat de cassatieprocedure waarin A-G Wattel op 28 mei 2014 geconcludeerd heeft om bij oordelen over het uitsluiten van onrechtmatig verkregen bewijs aan te sluiten bij de strafkamer van de Hoge Raad (nr. 13/03959).
PE-Pitstop Fiscale controlebevoegdheden
Igor Thijssen zal op 23 april als docent optreden bij de PE-Pitstop Fiscale controlebevoegdheden. In deze cursus wordt aan de hand van een praktische handleiding de reikwijdte van de verschillende controlebevoegdheden van de Belastingdienst uiteengezet. Na de cursus bent u in staat om uw cliënten op gedegen wijze te adviseren over hun rechten en plichten bij een (eventuele) controle door de Belastingdienst.
Geef een reactie