In alle EU-landen moeten bedrijven in openbare registers gaan aangeven wie hun werkelijke eigenaren (‘ultimate beneficial owners’) zijn. De registers worden vrij toegankelijk voor autoriteiten en mensen met een legitiem belang. Dit staat in de nieuwe anti-witwas-richtlijn die woensdag door het Europees Parlement is aangenomen. Lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.
Het UBO-register verschaft informatie over onder andere de naam, geboortedatum en nationaliteit van de eigenaar en het land waar hij/zij woont. Deze informatie is te raadplegen door autoriteiten en hun financiële onderzoeksafdelingen, maar ook door meldingsplichtige entiteiten zoals banken. Daarnaast krijgen gewone burgers toegang, alhoewel dat kan betekenen dat zij zich online moeten registreren en een vergoeding moeten betalen. Om toegang te krijgen moet een persoon of organisatie aantonen dat sprake is van een 'legitiem belang’ om mogelijke witwaspraktijken, financiering van terrorisme of delicten als corruptie en (belasting)fraude bloot te leggen.
Voor eigenaren brengt de invoering van het UBO-register een inbreuk op hun privacy mee. Mr. N. Idsinga vertelde hier meer over in de aflevering van Tax Talks Academy van 12 maart.
Geef een reactie