Op 1 januari 2020 treedt de Wet arbeidsmarkt in balans in werking. Enkele belangrijke wijzigingen betreffen de hoogte van de ww-premie van contracten voor bepaalde tijd, de rechten van oproepkrachten, de hoogte van de transitievergoeding en aanpassing van de ketenregeling.
Werkgevers betalen vanaf 1 januari 2020 voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd een lage ww-premie, voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd betalen werkgevers een hoge ww-premie.
Meer rechten voor oproepkrachten
Oproepkrachten die 12 maanden in dienst zijn moeten een aanbod krijgen voor een arbeidsovereenkomst voor een vast aantal uur. Ook moeten werkgevers oproepkrachten minimaal vier dagen voor de werkzaamheden oproepen. Zegt de werkgever binnen vier dagen de werkzaamheden af, dan heeft de werknemer tocht recht op het loon dat hij met de werkzaamheden zou hebben verdiend.
Transitievergoeding 1/3e maandsalaris per jaar
Transitievergoeding bij ontslag gaat al gelden vanaf de eerste dag dat een werknemer in dienst is getreden. Voor elk jaar dat een werknemer in dienst is geweest heeft hij recht op een transitievergoeding van 1/3e maandsalaris. De verhoogde transitievergoeding voor werknemers die langer dan 10 jaar in dienst zijn, vervalt per 1 januari 2020.
Maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten in drie jaar
De ketenregeling verandert. Vanaf 2020 kunnen werkgevers en werknemers in drie jaar maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten overeenkomen. Om onder de ketenregeling uit te komen moet minimaal zes maanden zitten tussen twee opeenvolgende arbeidscontracten. Bij cao kan die termijn worden verkort tot drie maanden.
Op het forum salaris van de Belastingdienst vindt u een volledige opsomming van alle wijzigingen per 1 januari 2020.
Meer informatie: Forum salaris Belastingdienst
Geef een reactie