Goede werknemers duurzaam binden aan het familiebedrijf en talent op de arbeidsmarkt binnenhalen? Dat kan door werknemersparticipatie in te voeren. In het familiebedrijf bestaat ten onrechte echter nog een behoorlijke weerstand om werknemersparticipaties in te voeren volgens mr. Jan-Willem Beijk en mr. Hans van Mens in FamilieZaken.
Er zijn drie hoofdvormen van werknemersparticipaties: aandelen, aandelengerelateerd of winstgerelateerd. De belangrijkste kenmerken van werknemersparticipaties zijn eigendom, zeggenschap, financiële belangen en de fiscale gevolgen.
Voordelen werknemersparticipaties
Belangrijkste voordelen van het uitgeven van werknemersparticipaties is een betere binding tussen de werknemer en de onderneming. De belangen van de werknemer en het bedrijf komen dichter bij elkaar te liggen. Werknemers krijgen zo ook belang bij een betere winstgevendheid van de onderneming.
Nadelen aandelen
Als werknemers aandelen of certificaten van aandelen in de onderneming krijgen, gaat de eigendom van de onderneming over op derden. Dat is niet altijd gewenst. Bovendien zit niet elke werknemer in een financiële positie dat hij kan investeren in de onderneming, dit kan mogelijk leiden tot ‘scheve gezichten’ op de werkvloer. Daar komt bij dat variabele beloningscomponenten tot ongewenst gedrag kan leiden en bij een complexe regeling zelfs kan leiden tot waardevermindering.
Werknemersparticipaties voor continuïteit en eigen identiteit
Werknemersparticipaties zijn bij uitstek geschikt om de continuïteit van het familiebedrijf te waarborgen en de eigen identiteit te behouden voor de lange termijn. Daarbij zorgen werknemersparticipaties voor overeenkomende belangen tussen mensen binnen het bedrijf en de aandeelhouders. Aan elke vorm van werknemersparticipatie kleven echter voor- en nadelen. Welke regeling voor een familiebedrijf het geschiktste is, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden.
In FamilieZaken geven mr. Jan-Willem Beijk en mr. Hans van Mens bij elke vorm van werknemersparticipatie een opsomming van de voor- en nadelen. Dit artikel uit FamilieZaken kunt u nu gratis downloaden.
Geef een reactie