Voor iedere belasting moet men nagaan wie de belastingplichtige is. Daardoor is het mogelijk dat een lichaam transparant is voor de winstbelastingen, maar zelfstandig inhoudingsplichtig is voor de loonheffingen.
In een zaak voor Rechtbank Gelderland had de Belastingdienst naheffingsaanslagen loonheffingen opgelegd aan een stichting die een zorgbureau exploiteerde. De fiscus ging niet akkoord met de toepassing van de vrijwilligersregeling en de manier waarop het autokostenforfait was toegepast. De stichting stelde voor de rechtbank dat zij geen inhoudingsplichtige kon zijn, omdat zij fiscaal transparant was. Het personeel zou hooguit in dienst kunnen zijn bij de oprichter en de bestuurder van de stichting. De rechtbank constateert dat de stichting alleen transparant is voor de inkomstenbelasting, maar voor de loonheffingen een zelfstandige inhoudingsplichtige is.
Geen toepassing vrijwilligersregeling
De rechtbank oordeelt dat de stichting de vrijwilligersregeling niet mag toepassen. De stichting weet namelijk niet aannemelijk te maken dat zij voldoet aan de winstbestemmingseis die geldt voor zorginstellingen. Ook acht de rechtbank aannemelijk dat een auto aan een werknemer ter beschikking is gesteld. De rechtbank verklaart het beroep van de stichting alleen gegrond voor zover het is gericht tegen de opgelegde vergrijpboeten, omdat geen sprake is van grove schuld.
Wet: art. 2, zesde lid, 6, eerste lid en 13 bis Wet LB 1964
Meer informatie: Rechtbank Gelderland 25 juni 2019 (gepubliceerd 28 juni 2019), ECLI:NL:RBGEL:2019:2807
Geef een reactie