De verkrijging van onroerende zaken als gevolg van een juridische fusie kan vrijgesteld van overdrachtsbelasting plaatsvinden. De fusie moet dan wel plaatsvinden op zakelijke gronden. In beginsel moet de fusie leiden tot synergievoordelen. Maar als de betrokken vennootschappen beperkte activiteiten verrichten, mag de fiscus aan deze synergievoordelen geen hoge eisen stellen.
In een zaak voor Rechtbank Noord-Holland was in geschil of de fusiefaciliteit voor de overdrachtsbelasting van toepassing was bij twee opeenvolgende juridische fusies. Na deze twee fusies was er nog maar één B.V. over in plaats van twee zustervennootschappen en een dochtervennootschap. De rechtbank toetst of de juridische fusie voor minstens 70% heeft plaatsgevonden op zakelijke gronden. Overigens is daarbij in principe niet van belang wat de inspecteur voor de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting daarvan vindt. De rechtbank redeneert dat de zakelijkheid van de fusie afhangt van de feiten en omstandigheden van het individuele geval. Als de juridische fusie leidt tot het behalen van synergievoordelen, wijst deze omstandigheid op zakelijke motieven.
Lichamen met beperkte werkzaamheden
In deze zaak zijn de synergievoordelen vooral van theoretische aard. Concrete synergievoordelen zijn niet onderbouwd. Dit komt echter doordat de activiteiten van de betrokken vennootschappen beperkt zijn tot het uitvoeren van een pensioenregeling en bezigheden gelieerd aan musicals. Bij vennootschappen die beperkte activiteiten verrichten, mag de fiscus van de rechtbank geen hoge eisen stellen aan de synergievoordelen. De rechtbank constateert dat het samenvoegen van het ter dekking van pensioentoezeggingen aangehouden vermogen leidt tot het voordeel van risicospreiding. Dit geldt ook als het vermogen en het te spreiden risico beperkt is. De rechtbank meent dat het synergievoordeel substantieel genoeg is. De aandeelhouder van de vennootschappen behaalt wel een eenmalig fiscaal voordeel, maar dit is beperkt in vergelijking met de voordelen voor de vennootschap. Bovendien zijn ook andere activa dan onroerende zaken overgegaan. De rechtbank concludeert dat de juridische fusie op zakelijke gronden heeft plaatsgevonden, zodat de fusiefaciliteit van toepassing is. De verkrijging van de onroerende zaken is vrijgesteld van overdrachtsbelasting.
Wet: art. 15, eerste lid, onderdeel h WBR 1970
Besluit: art. 5bis UB BRV 1971
Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 19 maart 2019 (gepubliceerd 25 maart 2019), ECLI:NL:RBNHO:2019:2281
Geef een reactie