Leent uw cliënt geld van of aan zijn B.V.? Dan is een afwaarderingsverlies van die lening in beginsel aftrekbaar. Dit is niet het geval als de Belastingdienst de lening ziet als kapitaalverstrekking of de lening tussen gelieerde partijen onzakelijk is.
Belangrijk is in ieder geval dat de fiscus de verstrekte lening in fiscaal opzicht niet ziet als een kapitaalverstrekking. In dat geval is een afwaarderingsverlies nooit aftrekbaar. Is wel sprake van een lening? Dan is dat nog geen garantie voor aftrek van een afwaarderingsverlies op deze lening, met name niet wanneer schuldeiser en schuldenaar gelieerde partijen zijn. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om succesvol de discussie met de Belastingdienst te kunnen aangaan. Op de Belastingdienst rust de zware bewijslast om aan te tonen dat sprake is van een onzakelijke lening. Bovendien moet die onzakelijkheid in beginsel al bij het verstrekken van de lening bestaan of de Belastingdienst moet kunnen aantonen dat de lening gedurende de looptijd ‘van kleur’ is veranderd. Zelfs dan nog zijn er ontsnappingsmogelijkheden om aan de kwalificatie onzakelijke lening te ontkomen.
Gratis download
Met de gratis tool ‘Aandachtspunten en praktische tips potentiële onzakelijke lening’ heeft u de belangrijkste fiscale aandachtspunten en tips om tot een fiscaal aanvaardbare leningsovereenkomst te komen, overzichtelijk bij elkaar. Deze tool is afkomstig uit de Toolkit ‘Lenen van en aan de B.V.’ Deze toolkit bevat daarnaast nog heldere overzichten, modelovereenkomsten en overige documentatie om uw cliënt praktijkgericht te kunnen adviseren. U kunt direct aan de slag.
Wet: art. 3.8 Wet IB 2001
Geef een reactie