Als een professionele rechtsbijstandverlener opzettelijk een bezwaarschrift stuurt naar een onbevoegd bestuursorgaan om zo een proceskostenvergoeding te innen, is sprake van misbruik van procesrecht. De rechter zal dan geen proceskostenvergoeding toekennen.
Zo had een gemachtigde een bezwaarschrift tegen een dwangsombeschikking via een contactformulier gestuurd naar de gemeente Oss. De bevoegde ambtenaar was echter de heffingsambtenaar van belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB). De BSOB is een andere instelling dan de gemeente Oss. Uit het bezwaarschrift bleek dat de gemachtigde dit ook wist, want in de aanhef had hij de adresgegevens van BSOB opgenomen. De gemeente liet de gemachtigde per e-mail weten dat het verstuurde contactformulier was bestemd voor de BSOB en hoe hij dit naar de BSOB kon doorsturen. Het bezwaarschrift werd doorgestuurd naar de BSOB. De gemachtigde ging ervan uit dat de gemeente zijn bezwaarschrift niet in behandeling nam en ging in beroep.
Herhaalde praktijken
De rechtbank vroeg de gemachtigde naar zijn belang in deze zaak, gezien het feit dat de BSOB het bezwaarschrift in behandeling nam. Daarop trok de gemachtigde zijn beroep in, maar vorderde wel een proceskostenvergoeding. De rechtbank wijst dit verzoek af, omdat de omstandigheden wijzen op misbruik van recht. De gemachtigde is een professionele rechtsbijstandverlener, die weet dat de BSOB het bevoegde orgaan is. Hij heeft het beroepschrift opzettelijk gestuurd naar een onbevoegd bestuursorgaan om zo een proceskostenvergoeding te kunnen claimen. Bovendien blijkt dat de desbetreffende rechtsbijstandverlener zich vaker met dit soort praktijken bezighoudt.
Meer informatie: Rechtbank Oost-Brabant 21 december 2018, (gepubliceerd 14 januari 2019), ECLI:NL:RBOBR:2018:6516
Geef een reactie