Dr. Aad Rozendal en Ruud de Smit Msc waren twee van de vijf deskundigen die in de jubileumuitzending van Tax Talks aanwezig waren. Rozendal behandelde de materie rond de bedrijfsopvolgingsfaciliteit bij vastgoed-B.V.’s terwijl de Smit het Initiatiefwetsvoorstel liquidatieverliesregeling besprak. Hier volgt een tipje van de sluier van de jubileumuitzending.
Tax Talks bestaat vijf jaar en is nu in een nieuw jasje gestoken. Sowieso is het programma in de loop der tijd veranderd. Bestond het programma in het begin voornamelijk uit webcamsessies, tegenwoordig staan de interactieve gesprekken van de gasten centraal. Bovendien zijn er nu naast live-uitzendingen ook focus-uitzendingen en complete e-learnings van Tax Talks. In de jubileum-uitzending wordt een kijkje achter de schermen genomen en spreken gebruikers over hun ervaringen met Tax Talks-producten.
Vastgoed-B.V. moet beheer in eigen hand houden
Vastgoedexploitatie kan een onderneming zijn voor de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), zo blijkt uit de rechtspraak. Rozendal constateert dat in diverse rechtszaken in het verleden belastingplichtigen die de BOR wilden toepassen op de verkrijging van aandelen in vastgoed-B.V.’s in het gelijk werden gesteld. De Belastingdienst kent daarom de BOR soms al in vooroverleg toe. Maar Rozendal geeft ook als waarschuwing dat de belastingrechters op dit gebied geen vast stramien lijken te hanteren. Het hangt sterk van de feiten af, of de rechter meegaat met de belanghebbende. In de recente jurisprudentie lijkt zelfs een kentering te zijn ten nadele van de belastingplichtigen, maar volgens Rozendal is dit vaak gewoon een kwestie van een ongelukkige casus. De enige trend die hij ontdekt, is dat het helpt als de B.V. het beheer van de vastgoedexploitatie in eigen hand heeft en de exploitatie voor eigen rekening en risico verricht. Heeft de B.V. het beheer volledig uitbesteed aan een professionele beheerorganisatie, dan is de kans dat een schenking of vererving van de aandelen in de B.V. onder de BOR vallen erg klein.
Nieuwe liquidatieverliesregeling geeft perverse prikkel
De Smit legt uit dat sommige Kamerleden de liquidatieverliesregeling zien als een van de oorzaken waardoor grote multinationals soms weinig belasting betalen. Daarom hebben drie Kamerleden de Wet aanpassing liquidatie- en stakingsverliesregeling voorgesteld. Dit wetsvoorstel bevat de volgende beperkingen in de liquidatieverliesregeling:
- een territoriale beperking. Dit betekent dat alleen de liquidatieverliezen met betrekking tot deelnemingen binnen de EU/EER zijn aftrekbaar;
- een materiële of kwantitatieve beperking: het liquidatieverlies op een deelneming is alleen aftrekbaar als het gaat om een belang van 25% of meer wordt gehouden. Het verlies uit de liquidatie van een lichaam waarin een holding een belang houdt van 5% tot 25%, is dus niet aftrekbaar; en
- een temporele beperking: de vereffening moet in beginsel uiterlijk in het derde kalenderjaar na het kalenderjaar van de staking van de activiteiten van de dochtervennootschap zijn voltooid. Pas nadat de vereffening is voltooid, is een liquidatieverlies aftrekbaar.
De materiële en de territoriale beperking treedt pas in werking bij een verschil tussen de het opgeofferde bedrag en de liquidatie-uitkering van meer dan € 1 miljoen. De vraag is of deze doelmatigheidsdrempel voldoende is. De Smit wijst erop dat men ook in het MKB grensoverschrijdende investeringen ziet van meer dan € 1 miljoen. Hij constateert ook een pijnpunt in het initiatiefwetsvoordeel. De nieuwe regeling maakt het soms aantrekkelijker voor de holding om een verlieslijdende dochtermaatschappij te liquideren dan om de deelneming te verkopen. De nieuwe regeling levert dus een perverse prikkel, aldus de Smit.
Wet: art. 35b en 35c SW 1956 en art. 13d Wet Vpb 1969
Jubileumactie
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten.
> Jubileumactie:Tax Talks trakteert op 5000 PE-punten!
Geef een reactie