Het kabinet gaat de komende vier jaar € 65 miljoen extra investeren in het Nederlandse startup- en scale-upbeleid. Staatssecretaris Mona Keijzer stelt het bedrag beschikbaar om knelpunten rondom personeel en financiering aan te pakken.
Keijzer gaat het geld namens het kabinet inzetten voor betere toegang van startups en scale-ups tot (durf)kapitaal, het verkennen van een fiscale regeling voor aandelenopties personeel, een verblijfsregeling voor essentiële personeelsleden van startups en vrije toegang tot de arbeidsmarkt voor partners van buitenlandse zelfstandigen in Nederland.
Ten opzichte van andere bedrijven is het voor startups en scale-ups extra moeilijk om personeel aan te trekken, omdat zij vaak geen hoge, vaste salarissen kunnen betalen. Het kabinet neemt daarom maatregelen:
Fiscale regeling voor aandelenopties personeel
Samen met staatssecretaris Snel verkent Keijzer een aanpassing van de fiscale regeling voor aandelenopties. Doel is te komen tot een wettelijke regeling, waarbij het moment van belastingheffing wordt verplaatst van het moment van uitoefenen van de aandelenopties, naar het moment van verkoop van de met de aandelenopties verkregen aandelen.
Verblijfsregeling essentiële personeelsleden startups en vrije toegang partners
Voor talent van buiten de landsgrenzen creëren minister Koolmees, minister Grapperhaus en staatssecretaris Keijzer in pilotvorm een verblijfsregeling voor essentiële personeelsleden van een startup afkomstig van buiten de EU. Een andere maatregel die minister Koolmees neemt, is de vrije toegang tot de arbeidsmarkt voor partners van buitenlandse zelfstandigen (planning: begin 2020).
Voor startups en scale-ups is het nodig om voldoende kapitaal aan te kunnen trekken om te kunnen groeien. Dit is met name een belemmering voor jonge ondernemers die actief zijn op het terrein van sleuteltechnologieën. Deze sectoren zijn vaak kennis- en kapitaalintensief en jonge bedrijven hebben daardoor meer tijd en middelen nodig om een technologie naar de markt te brengen.
Meer weten?
Kom dan naar de Startup Tax Bootcamp donderdag 20 juni 2019. Tijdens deze cursus delen vier jonge specialisten hun kennis en ervaring op het gebied van startupadvisering. Naast de commerciële aspecten zal uitgebreid worden stilgestaan bij de relevante fiscaliteiten en bijbehorende advieskansen. >Meer informatie en aanmelden.
Meer informatie: Ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid, 3 juni 2019
Geef een reactie