Ouders kunnen hun kinderen vanaf 18 jaar tot en met de dag van hun 40e verjaardag ruim een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Ook als de kinderen of hun partners ouder dan 40 jaar zijn, kunnen ouders de woonlasten van de kinderen minimaliseren. Dit bleek uit een break out sessie gehouden op 16 april 2019 op de studiedag van het Register Estate planners door mr. Hanneke Kroonenberg REP.
Kroonenberg begon met een waarschuwing. De ouders mogen de schenking voor de eigen woning aan hun kinderen uitsmeren over maximaal drie jaar. Het kind moet echter aantonen dat hij de schenking op de juiste wijze tijdig heeft besteed. Daarvoor heeft het kind de tijd tot het einde van het tweede kalenderjaar volgend op het eerste kalenderjaar waarvoor een beroep op de verhoogde vrijstelling is gedaan. Stel dat een ouder op 24 december 2017, 24 december 2018 en 24 december 2019 gespreid in totaal een ton schenkt voor aflossing van een bancaire hypotheek. Tegen welk probleem loopt het kind dan op? Kroonenberg legt uit dat de meeste banken in de laatste weken van december de aflossing op de hypotheek niet kunnen verwerken. Daardoor is in het voorbeeld de schenking in 2019 niet uiterlijk eind 2019 op de juiste wijze besteed. Plan daarom schenkingen niet te laat in het jaar in, zodat de kinderen tijdig de schenking kunnen gebruiken voor het aflossen van hun hypotheek.
Leeftijd
Kroonenberg behandelde cijfermatig aan de hand van een casuspositie de mogelijkheden die vermogende ouders hebben de woonlasten van hun kinderen te minimaliseren. Kunnen ouders geen gebruik meer maken van de ‘jubelton’, omdat hun kinderen te oud zijn? Dan is er nog een aantal mogelijkheden waardoor de woonlasten van kinderen omlaag kunnen worden gebracht. Kroonenberg licht een en ander tijdens de studiedag cijfermatig toe. Een in de praktijk onderbelicht gebleven mogelijkheid is het doen van een schenking onder schuldigerkenning door de ouders. Daarbij nemen de ouders de schenkbelasting voor hun rekening. Tegelijkertijd lenen de ouders geld aan hun kinderen. Zo kunnen ouders de cash-out van kinderen beperken door de verrekening van de onderlinge rentebetalingen.
Wet: art. 33 ten vijfde onder c en art. 33a SW 1956 en art. 5 URSE
Meer informatie: Register Estate Planners
Geef een reactie