Wie via zijn B.V. in diverse landen werkzaamheden verricht tegen een vast salaris, moet duidelijk maken welk deel van zijn salaris betrekking heeft op werkzaamheden die recht geven op vermindering ter voorkoming van dubbele belasting. Een overzicht dat hij zelf heeft opgesteld is daartoe onvoldoende.
Een Nederlandse man trad in 2012 als cellist op in verschillende landen. Zijn werkzaamheden voerde hij uit in dienstbetrekking bij een B.V. waarin hij alle aandelen hield. De B.V. ontving de gages voor de optredens en nam de zakelijke kosten voor haar rekening. Zij betaalde haar dga een vast salaris, waarop in Nederland loonheffing is ingehouden. De B.V. kreeg een bedrag aan aftrek elders belast verleend dat even groot was als de verschuldigde vennootschapsbelasting. De cellist beschouwt een deel van zijn salaris als inkomen dat is belast in landen die werken met een vrijstellingsmethode. Vanwege zijn werkzaamheden in andere landen meent hij bovendien recht te hebben op een verrekening van bronbelasting voor zover die bij zijn B.V. niet heeft geleid tot een aftrek elders belast.
Overzicht van gewerkte dagen is onvoldoende
De man onderbouwt zijn standpunt met een zelf opgesteld overzicht. In dit overzicht vermeldt hij het aantal gewerkte dagen, het salaris dat hij van de B.V. ontvangt, de omzet van de B.V. en de ingehouden bronbelasting, telkens uitgesplitst per land. Zowel de fiscus als Rechtbank Noord-Holland vindt dit onvoldoende motivering. Voor een geslaagd beroep op de vrijstellingsmethode had de dga inzichtelijk moeten maken welk deel van zijn vaste salaris men moet toerekenen aan werkzaamheden die zijn verricht in verdragslanden met de vrijstellingsmethode. Het beroep van de dga op de verrekenmethode of de compensatieregeling faalt eveneens. De dga weet niet aannemelijk te maken dat buitenlandse bronbelasting is ingehouden, laat staan ten laste van de dga zelf.
Verdragen: art. 27 Verdrag NL-België (per 1 januari 2012), art. 10, tweede lid verdrag NL-BRD 1959 (oud), art. 18 Verdrag NL-Spanje en art. 22, eerste lid Verdrag NL-VK (per 1 januari 2012)
Masterclass Fiscale spelregels sporters en artiesten
Maandag 7 oktober 2019 verzorgt dr. Dick Molenaar de Masterclass Fiscale spelregels sporters en artiesten in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. > Informatie en aanmelden
Meer informatie: Rechtbank Noord-Holland 12 september 2019 (gepubliceerd 25 september 2019), ECLI:NL:RBNHO:2019:7851
Geef een reactie