Onlangs gingen mr.dr. Chris Dijkstra, prof.mr. Gerard Meussen en drs. Jasper Gorter in de Prinsjesdagspecial van Tax talks onder meer in op de voorgestelde wijzigingen in tarieven van de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Het kabinet komt terug op eerder gedane toezeggingen, maar er zijn ook ontwikkelingen waarop belastingadviseurs kunnen inspelen.
Wat is de eerste indruk van het belastingpakket dat de staatssecretaris van Financiën op Prinsjesdag 2019 heeft gepresenteerd? Dijkstra mist in het belastingpakket de Wet excessief lenen van de B.V. Wat Meussen vooral opvalt, is de aanpassing van de liquidatie- en stakingsverliesregeling en de Wet bronbelasting 2021. Deze twee voorstellen vormen volgens hem duidelijke trendbreuken binnen het fiscale beleid in Nederland. Gorter constateert dat de verwachte wijziging van het box 3-regime niet in het belastingpakket aan bod komt, al wordt wel melding van zulke plannen gemaakt. Daarnaast maken de voortdurende wijzigingen in de plannen rond bijvoorbeeld de vennootschapsbelastingtarieven het moeilijk om daarop in te spelen met een goed belastingadvies.
Dga’s en bedrijven gaan fiscale lasten dragen
Verder wil het kabinet een deel van de fiscale lasten verschuiven van particulieren naar bedrijven. Zo zullen dga’s te maken krijgen met een hoger belastingtarief over hun inkomen uit aanmerkelijk belang. Dit tarief stijgt namelijk van 25% naar 26,25% in 2020 en naar 26,9% in 2021. Aanvankelijk zou tegenover de stijging van het box 2-tarief een verlaging van de tarieven van de vennootschapsbelasting staan. Het hoge tarief zou na twee jaren zijn gedaald met 4,5 procentpunt. Deze verlaging wordt uitgesteld en beperkt. In 2021 zal het hoge tarief pas dalen van 25% naar 21,7%. Ook wordt de betalingskorting bij het betalen in één keer afgeschaft. Bovendien stijgt het effectieve tarief binnen de innovatiebox van 7% naar 9%. Het lage tarief van de vennootschapsbelasting over de eerste schijf van € 200.000 daalt wel van 19% in 2019 naar 16,5% en 15% in 2020 respectievelijk 2021. Dit is volgens Dijkstra een aandachtspunt voor belastingadviseurs. Zij zullen moeten nagaan of het bijvoorbeeld is beter is om een bestaande fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting te verbreken. Het lage tarief geldt dan immers per afzonderlijke vennootschap in plaats voor één fiscale eenheid.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Wet: art. 2.10, 2.10a en 2.12 Wet IB 2001 en art. 12b en 22 Wet Vpb 1969
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie