De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel ter goedkeuring van het Multilateraal Verdrag voor aanpassing van belastingverdragen aangenomen.
Dit verdrag maakt het mogelijk om belastingverdragen tussen landen aan te passen, zonder dat er nieuwe onderhandelingen nodig zijn. Dat kan omdat de regels in het Multilateraal Verdrag voorrang hebben op bepalingen in de belastingverdragen. Het Multilateraal Verdrag is ontstaan in een project tegen belastingontwijking van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), het BEPS-project (base erosion and profit shifting, ofwel winstverschuiving en uitholling van belastinggrondslagen).
Landen moeten hun belastingverdragen aanmelden bij de OESO en mogen een voorbehoud maken bij sommige regels. Nederland en Curaçao doen mee aan het verdrag, maar hebben op enkele punten een voorlopig voorbehoud gemaakt. Nederland heeft verder niet al zijn belastingverdragen aangemeld bij de OESO. De verdragen waarover nog onderhandeld wordt, blijven er voorlopig buiten.
Voorbehoud
Het amendement om een voorbehoud te maken op artikel 12 van het verdrag totdat er sprake is van effectieve conflictresolutie tussen voldoende leden van het verdrag en Nederland is ook aangenomen. Er is gevraagd om voor het ‘vinken’ van artikel 12 voldoende zeker te stellen dat er duidelijkheid is over de regels rond winsttoerekening of dat er sprake zal zijn van effectieve conflictresolutie, bijvoorbeeld door het opstellen van arbitrageclausules met voldoende leden van het verdrag.
> Zie ook: MLI: Big Bang in belastingverdragen
Meer weten?
Donderdag 21 maart 2019 verzorgt mr. Hans Mooij de Masterclass Multilateraal Instrument. In deze masterclass leert hij u het MLI te doorgronden en helpt hij verder te beoordelen wat de praktische betekenis is van de diverse inhoudelijke regelingen van het MLI voor de cliënten die u adviseert, of voor uw eigen onderneming. > Informatie en aanmelden
Meer informatie: Stemmingsuitslagen Tweede Kamer, 12 februari 2019
Geef een reactie