Als de vermelding van afnemers niet juist op de facturen is vermeld, mag de ondernemer soms toch nog het nultarief toepassen bij een intracommunautaire levering (ICL). Hij mag ook de voorbelasting aftrekken. Voorwaarde is wel dat de ondernemer niet opzettelijk aan belastingfraude heeft deelgenomen.
Rechtbank Breda oordeelde in een zaak waarin een ondernemer nieuwe auto’s inkocht en verkocht binnen de Europese Unie. Van 2004 tot 2007 verkocht hij nieuwe auto’s aan een inwoner van Spanje die optrad als tussenpersoon voor Spaanse afnemers. De vermelde afnemers wisten van niets en gaven geen intracommunautaire verwerving aan (ICV). In geschil was of de Nederlandse ondernemer het nultarief mocht toepassen en de btw in aftrek mocht brengen.
Factuur
De rechter overwoog dat er tot 2006 geen verdere eisen werden gesteld voor toepassing van het nultarief, zodat de ondernemer dat tarief terecht had toegepast. Na 2006 moest het btw-identificatienummer op de factuur worden vermeld. De ondernemer had inderdaad nummers vermeld van de vermeende afnemers (en deze geverifieerd), maar deze bleken later niet de werkelijke afnemers. De inspecteur meende dat dit toepassing van het nultarief verhinderde, omdat de identiteit van de afnemers niet was vast te stellen. De rechter ging hier niet in mee. In dit geval was voor toepassing van het nultarief niet vereist dat een factuur was uitgereikt die op de voorgeschreven wijze was opgemaakt. Toepassing van het nultarief zou wel verhinderd kunnen worden als sprake was van opzettelijk onjuiste facturen in verband met belastingfraude. Dat was hier niet aan de orde.
Wet: Tabel II, post a, onderdeel 6 OB 1968
Meer informatie: Rechtbank Breda, 28 december 2011 (gepubliceerd op 6 juni 2012), LJN: BW7559
Geef een reactie