Het voorstel van het kabinet om het fiscale bodemrecht te versterken moet worden geschrapt uit het Belastingplan. De ingrijpende maatregel, die op 1 januari 2013 moet ingaan, is onverantwoord volgens VNO-NCW en MKB-Nederland. De voorgestelde maatregel zal ten koste zal gaan van de toch al moeizame kredietverlening aan het bedrijfsleven. Daarom roepen zij de vaste Commissie voor Financiën van de Tweede Kamer met klem op het voorstel niet te aanvaarden.
Het bodemrecht geeft de belastingdienst het recht om vorderingen van onder meer loonbelasting en btw te verhalen op roerende productiemiddelen en inventarisgoederen in het bedrijfspand van een ondernemer. Het is niet van belang wie daarvan de eigenaar is. Heeft bijvoorbeeld een leverancier een machine geleverd onder eigendomsvoorbehoud, dan kan hij die machine aan de belastingdienst kwijtraken. De versterking van het bodemrecht bestaat namelijk uit een meldingsplicht. Als de leverancier (de eigenaar) de machine wil weghalen, omdat de factuur voor de machine niet wordt betaald, dan moet hij dat eerst melden aan de belastingdienst. De fiscus krijgt vier weken de tijd om te beslissen of er bodembeslag wordt gelegd. Door de meldingsplicht stelt het zekerheidsrecht van de leverancier dus niet veel meer voor, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.
'We zien het wel'-houding
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verbaasd dat het kabinet een 'we zien het wel'-houding aanneemt ten aanzien van de impact van de ingrijpende maatregel op de kredietverlening. Het kabinet wil pas achteraf laten nagaan wat die impact is. Op dit moment kan het kabinet daarover geen goede uitspraak doen, zo blijkt uit de beantwoording van Tweede Kamervragen. Desondanks wil het kabinet onder grote tijdsdruk en op zeer korte termijn het omstreden bodemrecht versterken. Dit gaat ten koste van onder andere het eigendomsvoorbehoud, de financial leasing en het pandrecht. Maar zorgvuldige wetgeving verlangt dat de gevolgen van een dergelijke ingrijpende maatregel in de parlementaire afwegingen worden betrokken.
Meer informatie: ‘Versterking fiscale bodemrecht is onverantwoord’
Geef een reactie