Een belastingplichtige had om een schadevergoeding van € 3 miljoen verzocht omdat de fiscus volgens hem onrechtmatig had gehandeld. Volgens Rechtbank Breda stond in dit geval geen bezwaar of beroep open tegen het uitblijven van een schadebesluit van de fiscus.
De belanghebbende vond dat de fiscus onrechtmatig een verzoek om inlichtingen had gedaan. Ook zou de inspecteur ten onrechte hebben gesteld dat geen strafrechtelijke onderzoek tegen hem liep. Toen de fiscus niet op zijn verzoek om een schadevergoeding reageerde, besloot de belanghebbende een bezwaar aan te tekenen en vroeg daarbij om toekenning van een dwangsom. De inspecteur verklaard zijn bezwaar ongegrond. Rechtbank Breda gaf de inspecteur gelijk. De rechter wees erop dat de bestuursrechter slechts bevoegd is kennis te nemen van een beroep tegen een zuiver schadebesluit, indien de rechter dat ook is voor de schadeveroorzakende uitoefening van de publiekrechtelijke bevoegdheid zelf. Men spreekt in dit geval van het materiële connexiteitsvereiste. Simpel gezegd houdt dit in dat geen beroep openstaat tegen een besluit op een schadeverzoek als tegen de schadeveroorzakende uitoefening van de publiekrechtelijke bevoegdheid geen beroep bij de bestuursrechter kon worden ingesteld. Het maken van een bezwaar tegen een afwijzende beslissing op het verzoek is evenmin mogelijk.
Informatiebeschikking (ten gunste van belanghebbende)
Overigens sinds 1 juli 2011 kan de inspecteur die een verzoek tot het verschaffen van inlichtingen doet, na weigering van die inlichtingen door de belastingplichtige een informatiebeschikking afgeven. De belastingplichtige kan hiertegen wel bezwaar en beroep aantekenen. In deze situatie kan de belastingplichtige dus ook vragen om een schadevergoeding.
Wet: artikel 47 AWR en artikel 1:3 en artikel 4.17 Awb
Meer informatie: Rechtbank Breda, 23 augustus 2012 (gepubliceerd 5 oktober 2012), LJN: BX9317
Geef een reactie