Wie een wrakingsverzoek wil indienen tegen rechters of raadsheren, moet dit doen voordat de gewraakten uitspraak hebben gedaan. De Hoge Raad heeft bevestigd dat het wrakingsverzoek niet ontvankelijk is als het na de uitspraak is ingediend.
Als een belanghebbende denkt dat een rechter die zijn beroepsprocedure behandelt partijdig of vooringenomen is, kan hij deze rechter wraken. Dit kan ertoe leiden dat de rechter wordt vervangen. Zonder goede motivering heeft een verzoek om wraking echter weinig kans van slagen. Zo had een gemachtigde de gewoonte wrakingsverzoeken in te dienen tegen bepaalde raadsheren in de Hoge Raad. Deze verzoeken bevatten geen andere motivering dan de onbewezen stelling dat de desbetreffende raadsheren corrupt en vooringenomen waren. Volgens de Hoge Raad had de gemachtigde alleen maar om wraking verzocht omdat de raadsleden in het verleden uitspraken hadden gedaan waarmee hij het niet eens was. Het oordeel (Hoge Raad, 13 juli 2012, LJN: BX0922) luidde dat sprake was van misbruik van recht, zodat een volgend wrakingsverzoek zou worden afgewezen.
Vóór de uitspraak
Een ander belangrijke voorwaarde voor wraking is dat de belanghebbende zijn verzoek indient voordat de gewraakte rechters uitspraak hebben gedaan. De wet biedt namelijk geen mogelijkheid van wraking nadat de uitspraak in de hoofdzaak is gedaan. De rechter zal een te laat wrakingsverzoek niet-ontvankelijk verklaren.
Wet: artikelen 8:15 en 8:18 Awb
Meer informatie: Hoge Raad, 13 juli 2012, LJN: BX0923
Geef een reactie