Het Hof Amsterdam oordeelde dat een taxatierapport dat te veel uitgaat van kennis achteraf onvoldoende reden is om de aankoopwaarde van een perceel te wijzigen.
In december 2001 kocht een bv samen met zijn zustervennootschap een perceel grond met een monumentaal landhuis. De zustervennootschap schafte voor € 2,3 miljoen de villa met ondergrond aan, terwijl de bv het stuk grond achter de villa voor haar rekening nam voor ruim € 230.000. Vervolgens liet de bv een kantoorpand op de bouwkavel bouwen en verkocht het geheel in 2004 aan een derde. In 2006 wilde de bv de verdeling van de aankoopprijs opnieuw vaststellen. daarbij wilde zij een groter dele van de aankoopsom aan haarzelf toerekenen. De belastbare verkoopwinst zoals opgenomen in de aangifte vennootschapsbelasting over 2004 werd hier aanzienlijk door verminderd. De inspecteur vond dat deze gecorrigeerde waarde veelt e hoog was en paste een kleinere correctie toe.
Taxatie achteraf
Hof Amsterdam oordeelde dat de bv haar aangepaste aankoopwaarde niet aannemelijk maakte. De door de bv overlegde taxatie was volgens het Hof te veel gebaseerd op kennis achteraf en schetste zo een te rooskleurig beeld. Er was gerekend met de uiteindelijk gerealiseerde (en niet de te verwachten) huuropbrengsten van een kantoorgebouw dat nog niet was gebouwd. De bouwvergunning was bovendien nog onzeker en ook de toegestane omvang van het te bouwen kantoorpand was nog onduidelijk. Het Hof was het met de inspecteur eens dat hierdoor een te hoge waarde aan het bouwkavel was toegekend en verklaarde het beroep ongegrond.
Wet: VpB art. 8, lid 1
Meer informatie: Hof Amsterdam, 12 april 2012 (gepubliceerd 9 mei 2012), LJN: BW4727
Geef een reactie