De staatssecretaris van Financiën regelt in een wetsvoorstel dat belastingschuldigen die een exitheffing moeten betalen, kunnen kiezen tussen onmiddellijke betaling en uitstel van betaling tot het moment van de realisatie van de meerwaarden. Het wijzigingsvoorstel van de Invorderingswet is bij de Tweede Kamer ingediend.
De wetswijziging is noodzakelijk na een arrest van het Europese Hof van Justitie van 29 november 2011 inzake National Grid Indus (C-371/10). Het Hof besliste dat op het tijdstip dat de feitelijke leiding vertrekt, de hoogte van de belastingschuld kan worden vastgesteld en in een belastingaanslag kan worden vastgelegd. Het Hof merkte daarbij op dat de vertrekkende belastingschuldige de keuze moet krijgen om direct af te rekenen of af te rekenen op het tijdstip dat het voordeel op de vermogensbestanddelen wordt gerealiseerd.
Wetsvoorstel is ruimer dan besluit
Naar aanleiding van het arrest heeft de staatssecretaris in december 2011 een besluit uitgebracht. Dit beleidsbesluit heeft echter een beperktere reikwijdte dan de voorgestelde wetswijziging. In het wetsvoorstel wordt het begrip exitheffing namelijk niet beperkt tot de eindafrekeningsbepalingen in de Wet IB 2001 en de Wet Vpb 1969, maar omvat het ook de fusie en splitsing. Bovendien bevat de voorgestelde wijziging de mogelijkheid van een betaling in tien termijnen. Dit was ook nog niet in het beleidsbesluit geregeld. Met de terugwerkende kracht wordt geregeld dat belanghebbenden ook in de periode tussen 29 november 2011 en de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel (waarschijnlijk 1 januari 2013) een beroep kunnen doen op de ruimere faciliteiten.
Wet: artikel 25a IW 1990 (nieuw)
Update 13/6: Hof Amsterdam oordeelde in de zaak LJN: BW7939 in navolging van de prejudiciële uitspraak van het Europese Hof van Justitie en het bovenstaande wetsvoorstel dat de verplaatsing van de werkelijke leiding van een bv van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk niet mag leiden tot het onvoorwaardelijk en onmiddellijk afrekenen ('exitheffing') over een niet-gerealiseerde valutawinst op een vordering in Britse ponden op een groepsmaatschappij in dat land.
Meer informatie: ministerie van Financiën, 15 mei 2012, Wijziging van de Invorderingswet 1990 (Wet uitstel van betaling exitheffingen)
Geef een reactie