Goed koopmansgebruik brengt met zich mee dat een marketmaker zijn financiële instrumenten fiscaal dient te waarderen tegen de beurswaarde, zo oordeelde de belastingkamer van het gerechtshof Amsterdam vorige week.
Een marketmaker die op de optiebeurs handelt, neemt bepaalde posities in ten opzichte van opties, aandelen en andere financiële instrumenten. Hierbij wordt er geprobeerd om de risico's zo goed mogelijk af te dekken. In de administratie en de commerciële jaarrekening van de marketmaker worden deze financiële instrumenten (activa/passiva) opgenomen tegen actuele waarde (beurswaarde). Voor de bepaling van het commerciële vermogen is namelijk slechts de actuele waarde van de bezittingen en schulden relevant. Fiscaal ligt dat, door de toepassing van het 'voorzichtigheidsbeginsel', anders.
Op de fiscale balans worden activa in het algemeen gewaardeerd op kostprijs of lagere marktwaarde. Dit houdt in dat fiscaal verliezen al mogen worden genomen als zij nog niet daadwerkelijk zijn geleden. Van 1993 tot en met 2000 had de Belastingdienst met marketmakers een afspraak ten aanzien van de fiscale waardering van hun activa/passiva. Ongerealiseerde verliezen mochten volgens deze afspraak in beginsel op de gebruikelijke wijze worden genomen, maar verliezen op een positie mochten niet worden gepresenteerd als daartegenover een samenhangende, nog ongerealiseerde winst stond.
De fiscale waardering ná 2000 ziet er anders uit. Door een geavanceerd systeem van risicobeheersing slaagt de marketmaker er structureel in de risico’s vrijwel volledig 'uit te doven'. Dan zijn die financiële instrumenten als uitwisselbaar te beschouwen en vormen zij een liquide massa. Bij financiële instrumenten ontwikkelen ongerealiseerde winsten zich, door de snelle en gemakkelijke verhandelbaarheid op een courante markt, tot realiseerbare winsten. Daarmee zijn zij in wezen gelijk te stellen met liquide middelen.
In dat geval brengt volgens het Hof goed koopmansgebruik mee dat de marketmaker zijn financiële instrumenten in zijn fiscale balans (in beginsel) eveneens dient op te nemen tegen de actuele of beurswaarde. Dat wordt anders als sommige risico's niet (voldoende) worden 'uitgedoofd'; dan kan een voorziening of correctiepost worden gevormd.
Klik hier voor de volledige uitspraak.
Meer informatie: Marketmaker moet activa en passiva fiscaal tegen beurswaarde waarderen
Geef een reactie