Een werkgever heeft een administratieplicht voor de loonheffingen. Voldoet hij niet daaraan, dan kan de fiscus een naheffingsaanslag LB aan hem opleggen. In dat geval is ook de kans op omkering van bewijslast aanwezig. Dit bleek weer uit een zaak bij de Hoge Raad.
De werkgever moet de loonheffingen zelf berekenen en afdragen. Het bijhouden van een loonadministratie speelt daarbij een belangrijke rol. Deze administratieplicht geldt soms ook voor de ondernemer die geen personeel in dienst heeft maar die uitzendkrachten inhuurt van uitzendbureaus. In de zaak bij de Hoge Raad huurde een man voor de exploitatie van zijn beveiligingsbedrijf bewakers in van verschillende uitzendbureaus. De uitzendbureaus zorgden zelf voor de loonbetalingen en aangifte voor de loonheffingen van deze bewakers. Tijdens een onderzoek van de Belastingdienst bleek dat de man deze bewakers ook contant had betaald voor extra gewerkte uren, naast het loon dat ze van het uitzendbureau ontvingen. Deze betalingen kwamen echter niet voor in de (kas)administratie van de onderneming. Hij had evenmin daarop loonheffing ingehouden en een loonadministratie bijgehouden. De rechter concludeerde op basis van de feiten en omstandigheden dat de man met de bewakers was overeengekomen dat zij gedurende een aantal uren arbeid zouden verrichten volgens de door hem te geven aanwijzingen en dat hij hen daarvoor zou betalen. Deze overeenkomst was volgens de rechter in feite een arbeidsovereenkomst. De man had op de desbetreffende lonen loonheffing moeten inhouden en deze moeten afdragen. Nu dat niet was gebeurd, had de fiscus terecht deze loonheffing nageheven. De man stelde dat de naheffingsaanslagen te hoog waren. Volgens de rechter was de man echter niet erin geslaagd dit aannemelijk te maken en dus bleven de naheffingsaanslagen gewoon in stand.
Meer informatie: Hoge Raad, 7 september 2012, LJN: BX6629 en Gerechtshof Arnhem, 1 november 2011 (gepubliceerd 11 november 2011), LJN: BU4065
Geef een reactie