Het door Mitt Romeny opgerichte private-equityfonds Bain Capital, waarin de presidentskandidaat nog steeds participeert, zou via een voordelige fiscale route door Nederland zo'n 80 miljoen euro aan dividendbelasting hebben ontweken, zo schrijft de Volkskrant.
Sinds de aandelen in Nederland zijn ondergebracht, werd zo'n 303 miljoen euro aan dividend uitgekeerd en verkocht Bain voor ruim 260 miljoen euro aan aandelen. Dit blijkt uit door Follow the Money voor de Volkskrant onderzochte deponeringen bij de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC), Romneys belastingaangiften, door het Amerikaanse techblog Gawker geopenbaarde vertrouwelijke documenten van Bain, en gegevens van de Nederlandse Kamer van Koophandel. Hoewel Romney de organisatie in 1999 verkocht, participeert hij nog steeds in Bain Capital.
Wereldkampioen deelnemingsvrijstelling
Volgens fiscalist Jos Peters, adviseur van grote private-equitybedrijven, heeft Bain met de Nederlandse route ongeveer 80 miljoen euro aan dividendbelasting weten te ontwijken. 'Bain bespaart ook nog een boel Ierse vermogenswinstbelasting als de aandelen worden doorverkocht', aldus Peters. Hoe groot het aandeel van Romney hierin is, is niet duidelijk. Romney geeft in zijn 'public financial disclosure report' aan dat zijn aandelen in het Bain Capital 'meer dan een miljoen' waard zijn. Uit de belastingaangiften van Romney en zijn vrouw blijkt dat het echtpaar in 2010 en 2011 ruim 2,05 miljoen dollar aan dividenden van het fonds ontving. Hun aandelen namen in dezelfde periode met ruim 5,5 miljoen dollar in waarde toe. Bain noch het campagneteam van Romney heeft gereageerd op herhaalde, uitvoerige verzoeken om een reactie. Door gebruik te maken van de zogenaamde deelnemingsvrijstelling in Nederland en Luxemburg weet Bain dividend- en vermogenswinstbelasting te vermijden en de opbrengsten van zijn aandelen veilig onder te brengen in de fiscale vrijplaats Kaaimaneilanden. De deelnemingsvrijstelling houdt in dat de winst uit een aandelenbezit van meer dan 5 procent niet wordt belast in Nederland. Nederland is mede daarom een aantrekkelijke vestigingsplaats voor houdstermaatschappijen van multinationals en financiële fondsen. 'We zijn wereldkampioen deelnemingsvrijstelling', zegt Peters.
Meer informatie: Romney ontwijkt belasting door sluipweg via Nederland
Geef een reactie