De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel op grond waarvan uitleners van personeel zich moeten registreren bij de Kamer van Koophandel. Hiermee maken bonafide uitzendbureaus meer kans op een certificaat van de Stichting Normering Arbeid en kunnen inleners in beginsel een vrijwaring krijgen voor de fiscale inlenersaansprakelijkheid.
De Belastingdienst kan bedrijven die personeel inlenen hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de achterstallige loonheffingen en omzetbelasting die een uitlener aan de Belastingdienst had moeten betalen. Als zo’n inlener echter zaken doet met een gecertificeerde uitlener en een bepaald deel van het factuurbedrag op de G-rekening stort, kan zij in beginsel een vrijwaring krijgen voor de fiscale inlenersaansprakelijkheid. Om de kwaliteit van de certificering en het toezicht daarop te garanderen heeft de staatssecretaris van Financiën een wetsvoorstel ingediend voor de invoering van een registratieplicht voor uitleners van personeel. Daarnaast bevat deze wet ook bepalingen met betrekking tot gegevensverstrekking door de Belastingdienst en de Inspectie SZW aan certificerende instellingen. In eerste instantie zou deze wet per 1 januari 2012 in werking treden, maar deze is meerdere malen uitgesteld. Zie in dit kader het bericht ‘Vrijwaring fiscale inlenersaansprakelijkheid op z’n vroegst in 2012’. Nu ziet het ernaar uit dat deze wet per 1 juli 2012 van kracht wordt. Uitleners die zich niet registreren, maar ook inleners die zaken doen met niet-gecertificeerde uitleners kunnen een boete opgelegd krijgen van maximaal € 36.000. Inleners van personeel moeten dus goed gaan controleren of de uitlener ook daadwerkelijk geregistreerd staat in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Wet registratieplicht intermediairs die arbeidskrachten ter beschikking stellen
Meer informatie: Eerste Kamer, 19 juni 2012, Wet registratieplicht intermediairs die arbeidskrachten ter beschikking stellen (32872)
Geef een reactie