In het algemeen overleg dat de vaste Commissie voor financiën voerde met staatssecretaris Weekers, heeft Kamerlid Braakhuis (GroenLinks) opnieuw vragen gesteld over het substance-onderzoek van brievenbusfirma’s. In zijn antwoord geeft Weekers aan niet van louter papieren structuren gediend te zijn, indien deze niet tot meer substance kunnen leiden.
Braakhuis, die de betreffende vragen buiten de agenda om stelde, vond de eerder gegeven reactie van de staatssecretaris bestaan uit ‘waardeloze antwoorden, want ze waren volledig inhoudsloos’. Weekers gaf aan dat hij begrijpt dat het onderzoek dat hij hierover naar de Kamer heeft gestuurd, geen antwoord geeft op de vragen van Braakhuis. Hij stelt voor om het onderzoek over de economische effecten van het Holland Financial Centre af te wachten, alvorens de discussie voort te zetten. ‘Als alles goed gaat, komt dit onderzoek ergens in het najaar – ik meen oktober – naar de Kamer. Mijn doel bij het Nederlandse fiscale vestigingsklimaat zijn reële economische activiteiten en de werkgelegenheid die daarvan het gevolg is. Uiteindelijk zal men in Nederland belasting moeten afdragen en op een louter papieren structuur zit ik dan ook zeker niet te wachten,’ aldus de staatssecretaris.
‘Ik zou het wel jammer vinden als bedrijven niet meer geïnteresseerd zouden zijn in Nederland, omdat wij de lat te hoog leggen,’ vervolgt Weekers. ‘Ik ken persoonlijk voorbeelden van waar ons beleid heeft geleid tot de vestiging in Nederland van distributie- en innovatiecentra en een Europees hoofdkantoor. Dat soort voorbeelden vind ik buitengewoon interessant en daarop wil ik mij dan ook focussen. Ik zal die bedrijven ook actief naar Nederland proberen te halen. Daarvoor zet ik mijn mensen graag in, maar dat geldt dus niet voor papieren structuren. Als papieren structuren binnen een paar jaar kunnen leiden tot meer substance, dan zijn ook die de moeite waard. Ik hoop hierover, zoals gezegd, in het najaar meer informatie te kunnen geven.’
Meer informatie: Verslag van een algemeen overleg, 2 augustus 2012, 31066 Nr.143
Geef een reactie