De fiscus hoeft bij een wetswijziging die leidt tot bijvoorbeeld een verschuiving van het lage naar het hoge btw-tarief een eerder gemaakte andersluidende afspraak niet op te zeggen. Dit bleek uit een zaak voor Rechtbank Arnhem.
Is de aangifte op tijd ingediend en de btw betaald, maar komt de ondernemer er pas later achter dat de aangifte onjuist was? Dan kan hij bezwaar maken tegen zijn eigen aangifte en tegelijkertijd een verzoek indienen voor teruggaaf van teveel betaalde btw. De fiscus kan naar aanleiding hiervan een compromis sluiten met de ondernemer. In de zaak voor Rechtbank Arnhem had een exploitant van een uitgaansgelegenheid ook een compromis gesloten met de fiscus. Dit compromis hield onder meer in dat 75 procent van de inkomsten uit entree- en garderobegelden tegen het verlaagde tarief en 25 procent tegen het normale tarief werden belast.
Wetswijziging
Per 1 juli 2011 vond echter een wetswijziging plaats waardoor het verlenen van toegang tot muziekuitvoeringen niet meer onder het lager tarief (6%) viel, maar onder het normale tarief (19%). De bv meende dat het verlaagde tarief nog steeds van toepassing was op 75 procent van de ontvangsten van entree- en garderobegelden, nu de inspecteur de afspraak niet had opgezegd. De inspecteur was het daar niet mee eens en de rechtbank kon zich ook daarin vinden.
Niet gebonden aan compromis
Volgens de rechtbank was de inspecteur namelijk niet verplicht om de eerder gemaakte andersluidende afspraak op te zeggen. Bovendien kon de bv aan het gesloten compromis dan ook niet het vertrouwen ontlenen dat die afspraak ook voor tijdvakken vanaf 1 juli 2011 nog zou gelden. De rechter wees de bv op het feit dat het gesloten compromis geen (begunstigende) afspraak inhield over het tarief dat gold voor het verlenen van toegang tot muziekuitvoeringen. De afspraak zag namelijk alleen op de wijze waarop de entree- en garderobeopbrengsten aan de verschillende prestaties van de bv moesten worden toegerekend.
Meer informatie: Rechtbank Arnhem, 19 juni 2012, LJN: BW8439
Geef een reactie