Minister Verhagen geeft in een antwoord op vragen van Kamerlid Graus (PVV) aan dat hij positief gestemd is over de invoering van SEPA/IBAN. Hoewel er geen cijfers voor Nederland beschikbaar zijn, stemt het EU-onderzoek naar de nettoresultaten van de vernieuwingen binnen de Europese betaalmarkt hem tevreden.
Het Europese rapport werkt vier mogelijke scenario’s uit. Inmiddels zijn drie van de vier in het rapport geschetste scenario’s nog mogelijk. Het minst gunstige scenario is al afgeschreven. De drie overgebleven scenario’s variëren van een positief effect op het bruto binnenlands product over een periode van zes jaar, van 0,03% in het minst gunstig beschikbare scenario tot 0,16% in het meest gunstige scenario. Over dezelfde periode kunnen, in het meest gunstige scenario, de voordelen voor het midden- en kleinbedrijf oplopen tot € 1557 per onderneming.
Dankzij SEPA kunnen bedrijven die grensoverschrijdend zaken doen veel geld besparen op transactiekosten. SEPA maakt het voor ondernemingen gemakkelijker om Europees zaken te doen. Zo zal met de invoering een Europese incasso beschikbaar komen. Daarnaast kunnen er schaalvoordelen worden gerealiseerd en ontstaat er meer concurrentie tussen de banken. Door de toenemende concurrentie zullen de kosten van betaalproducten afnemen, wat goed is voor zowel bedrijven als consumenten. Deze voordelen zijn doorberekend in de aangehaalde scenario’s. Ook VNO-NCW en MKB Nederland geven aan voordelen te zien in de overgang op IBAN. Zo geven zij aan dat het geld dat bedrijven die over de grens zaken doen besparen, zijn weg weer vindt in de economie en dat daarvan ook nationaal opererende bedrijven profiteren.
Voorbereiding op IBAN
Om over te gaan op IBAN zal de ondernemer een aantal voorbereidende stappen moeten zetten. Zo moet bijvoorbeeld de administratie en de software voor de boekhouding klaar zijn om met IBAN te werken en moet ook al het drukwerk waarop rekeningnummers staan vermeld in de loop van de tijd worden aangepast. Op dit moment beschikt iedereen al over een IBAN. Dit kunt u bijvoorbeeld vinden bij het internetbankieren. De ondernemer kan zijn medewerkers, klanten en leveranciers dus al op de hoogte brengen van zijn IBAN en van het moment waarop hij overgaat. Hij kan ook al bij zijn relaties navraag doen op hun IBAN. De banken bieden tot de overgangsdatum een service waarbij zij grote bestanden rekeningnummers in één keer kunnen overzetten naar IBAN. Op www.overopiban.nl leest u meer informatie over dit onderwerp.
Om het omrekenen gemakkelijker te maken heeft De Nederlandsche Bank namens het Nationaal Forum SEPA-migratie de officiële 'OveropIBAN-app' gelanceerd. De app is een omrekentool, waarbij de gebruiker bij invoering van zijn of haar huidige rekeningnummer de bijbehorende International Bank Account Number (IBAN) en Bank Identifier Code (BIC) te zien krijgt.
De OveropIBAN-app is hier te dowloaden.
Meer informatie: Kamerbrief over gevolgen nieuw Europees betaalsysteem voor ondernemers
Geef een reactie