Staatssecretaris Wiebes liet vorige week in de voortgangsrapportage al weten de volledige invoering van de Wet DBA uit te stellen tot in ieder geval 1 januari 2018. In het debat in de Eerste Kamer afgelopen dinsdag gaf hij meer tekst en uitleg over ‘kwaadwillenden’, de groep waarvoor met ingang van 1 mei 2017 wel een (repressief) handhavingsbeleid geldt.
De formulering van de term kwaadwillenden zorgde voor onduidelijkheid. Wiebes heeft de Eerste Kamer nu uitgelegd dat het gaat om een zeer beperkte groep opdrachtgevers, niet meer dan 10 gevallen. Het zijn bekenden van de Belastingdienst, die opereren aan de onderkant van de arbeidsmarkt. ‘Bij deze groep is er risico op uitbuiting en is sprake van de begrippen ‘evidente opzet’ en ‘grove schuld’, grenzend aan fraude. Het zijn vaak lieden die al jaren oneerlijk concurreren en die concurrenten hebben die zich bij mij melden en vragen om er wat aan te doen, omdat zij het zat zijn’, aldus Wiebes.
De staatssecretaris benadrukte nogmaals dat de Wet DBA niet gehandhaafd wordt totdat er nieuwe criteria ontwikkeld zijn waarmee duidelijk is wie nu wel of geen (schijn)zelfstandige is. Wiebes hoopt die criteria mee te geven aan de formateurs.
Meer informatie: Verslag van de plenaire vergadering van dinsdag 22 november 2016
Geef een reactie