In de live uitzending Tax Talks van 13 december 2016 pleitte de voorzitter van het Register Belastingadviseurs, mr. Wil Vennix RB, voor een beter en evenwichtiger belastingstelsel. Met name stoort het hem dat de belastingwetgeving zo complex is, dat het voor de belastingplichtige lastig is uit te rekenen wat nu voor hem het effectieve belastingpercentage is.
De verhouding tussen reële en marginale belastingdruk is compleet scheefgegroeid. Dit komt mede doordat men rekening moet houden met diverse heffingskortingen waarvan de hoogte afhankelijk is van het inkomen. Het feit dat negatieve inkomsten uit eigen woning aftrekbaar zijn tegen een lager maximaal tarief dan het toptarief maakt de berekening evenmin eenvoudiger. Bovendien kan een kleine verhoging van het inkomen leiden tot een flink verlies van toeslagen en andere inkomensafhankelijke regelingen. Hierdoor is het tarief in box 1 alleen in naam progressief. Voor belastingplichtigen met een inkomen tussen de € 50.000 en € 75.000 kan de marginale druk meer dan 52% bedragen, terwijl voor veel hogere inkomens de marginale druk wel 52% is. Vennix spreekt zelfs van een vervuild systeem, waar de wetgever niet eerlijk over is. Sterker nog, zo stelt Vennix, de overheid maakt de wet opzettelijk zo complex, dat de belastingplichtige geen inzicht krijgt in wat voor hem nu de werkelijke belastingdruk is. Dit heeft ernstige nadelige gevolgen voor de belastingmoraal. Daarom moet de wetgever het Nederlandse belastingstelsel verbeteren en evenwichtiger maken. In dat verband vindt Vennix het overigens niet nodig dat het stelsel van box 3 compleet op de schop gaat, al moet het forfaitair rendement wel worden verlaagd.
Crisisheffing
Vennix zegt verder nog het volgende over de tijdelijke crisisheffing. Hij kan nog wel begrijpen dat de Hoge Raad oordeelde dat de crisisheffing uit budgettaire noodzaak gerechtvaardigd was. Maar de Hoge Raad had volgens hem met veel meer pijn in het hart tot deze conclusie mogen komen. De terugwerkende kracht van de invoering van de crisisheffing botste met de rechtsbescherming, en daar is de Hoge Raad nogal gemakkelijk overheen gestapt, aldus de voorzitter van het RB.
U kunt de live uitzending van Tax Talks nu terugkijken in uw online account.
Nog geen abonnee? > Meld u nu aan!
Wet: artikelen 2.10, 8.10, 8.11 en 8.14a Wet IB 2001 en artikel 32bd Wet LB 1964 (op 1 januari 2013)
Geef een reactie