De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervalt per 1 mei 2016 en de overgangstermijn loopt tot 1 mei 2017. Dat heeft staatssecretaris Wiebes dinsdag 26 januari 2016 toegezegd tijdens het debat met de Eerste Kamer over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).
Met steun van de PVV, CDA en coalitie lijkt een meerderheid van 42 van 75 zetels bereikt voor het wetsvoorstel. Het CDA stemt alleen in mits Wiebes meer tijd neemt voor invoering. Wiebes wilde al per 1 april af van de VAR, met een transitieperiode tot 1 januari 2017. Hij sluit nu een compromis door de VAR per 1 mei 2016 te laten vervallen en een overgangsperiode tot 1 mei 2017 te hanteren.
De handhaving van de Wet DBA is volgens Wiebes met name gericht op het toetsen of de overeenkomst tussen opdrachtgever- en nemer in overeenstemming is met de feitelijke situatie op de werkvloer. De staatssecretaris zegt toe om het interne beoordelingskader voor toetsing (de handreiking beoordeling arbeidsrelaties) openbaar te maken. Daarnaast worden alle generieke en sectorale overeenkomsten gepubliceerd. Bij specifieke, geanonimiseerde overeenkomsten is publicatie niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Als uit die overeenkomsten een nieuwe modelovereenkomst valt af te leiden, wordt deze nieuwe modelovereenkomst geformuleerd en gepubliceerd. Ook zal Wiebes voorzien in een onafhankelijke juridische toetsing van de modelovereenkomsten door een panel van experts.
Stemming
Op dinsdag 2 februari 2016 stemt de Eerste Kamer over het wetsvoorstel en een door D66-senator Rinnooy Kan ingediende motie, waarin de regering wordt verzocht het wetsvoorstel aan te houden totdat de zorgen over de negatieve effecten van het afschaffen van de VAR-verklaring zijn weggenomen.
Meer informatie: Debat over deregulering beoordeling arbeidsrelaties
Geef een reactie