De besluitvorming over de vertrekregeling van de Belastingdienst was te haastig en onzorgvuldig, schrijft staatssecretaris Wiebes dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook tijdens de algemene financiële beschouwingen van woensdag werd Wiebes onder vuur genomen over de gemaakte fouten.
De vertrekregeling is per 1 september 2016 stopgezet omdat flink veel medewerkers dan gepland zich hiervoor meldden en deze € 70 mln meer kostte dan gedacht. De ramingen over onder meer het aantal werknemers dat vrijwillig zou willen vertrekken waren gebaseerd op onjuiste veronderstellingen, stelt Wiebes nu. Volgens hem bestaat bij de Belastingdienst een cultuur om zaken die primair de Belastingdienst aangaan ‘dicht bij zichzelf te houden’. Andere betrokken partijen zijn daardoor soms niet of pas achteraf betrokken bij de besluitvorming. 'Dit soort besluitvorming is niet acceptabel en mag niet meer voorkomen.'
Om de gemaakte fouten in de toekomst te voorkomen, is al actie ondernomen volgens de staatssecretaris. Zo is de interne controle bij de fiscus versterkt en worden stappen gezet om de gesloten cultuur binnen de dienst te veranderen. Inmiddels is ook de werving van nieuw personeel in volle gang. De continuïteit van de Belastingdienst is volgens Wiebes niet in het geding.
Meer informatie:
-
Kamerbrief (4 oktober 2016)
-
Algemene Financiële Beschouwingen 2016 (5 oktober 2016)
Geef een reactie