Nu het implementatiejaar van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) bijna halverwege is, heeft de staatssecretaris de eerste voortgangsrapportage naar de Kamer gestuurd. Het komende half jaar komt Wiebes met aanvullende acties, zoals extra capaciteit bij de Belastingdienst en een meldpunt.
Sinds het ingaan van de Wet DBA afgelopen mei is er met 10 algemene en 50 model- en sectorale overeenkomsten een grotendeels dekkend stelsel ontstaan dat zekerheid biedt aan opdrachtgevers en opdrachtnemers, aldus de staatssecretaris. In verreweg de meeste gevallen kan gewoon buiten dienstverband worden gewerkt. Ook na 1 mei 2017 worden goedwillende ondernemers volgens Wiebes niet beboet.
Om nog resterende onzekerheid in sommige sectoren op te lossen, worden de volgende maatregelen genomen:
- Er komt een meldpunt voor opdrachtgevers- en nemers waar zij terecht kunnen wanneer zij denken dat de Wet DBA onbedoelde effecten heeft.
- De Belastingdienst krijgt extra capaciteit voor het beoordelen van overeenkomsten (van 40 naar 60 FTE).
- Wiebes blijft wekelijks gesprekken voeren met branches, koepels, individuele bedrijven om te horen op welke wijze zij bezig zijn met de implementatie van de Wet DBA.
- De website van de Belastingdienst wordt verder verbeterd.
- De Belastingdienst stelt een register open waarmee gebruikers van overeenkomsten kunnen nagaan of de Belastingdienst een overeenkomst met een bepaald kenmerk heeft goedgekeurd.
- De Belastingdienst ontwikkelt voor 1 december a.s. een bijsluiter waarin de duidelijkheid over het gebruik van de algemene modelovereenkomsten wordt vergroot.
Meer weten over de Wet DBA? Op 29 september 2016 vertelt mr. Dick van Suijlekom u alle ins en outs tijdens de 3 uur durende PE-Pitstop Wet DBA.
Meer informatie: Kamerbrief 1e Voortgangsrapportage DBA
Geef een reactie