Een concurrerend vpb-tarief speelt een dominante rol om op de shortlist te komen van multinationals, aldus de staatssecretaris in zijn op Prinsjesdag verzonden Kamerbrief over het fiscale vestigingsklimaat. Toch neemt het huidige kabinet geen concrete stappen naar tariefverlaging.
De toekomstvisie van het kabinet omtrent het fiscale vestigingsklimaat is gestoeld op een én-én-strategie; krachtig voortzetten van de proactieve aanpak van internationale belastingontwijking én tegelijkertijd een goed fiscaal vestigingsklimaat behouden met een voldoende concurrerend vpb-tarief. Dat tarief wordt steeds belangrijker, omdat de vestigingsconcurrentie onder impuls van de strijd tegen belastingontwijking verschuift van 'grondslag' naar 'tarief'.
Dominante rol
Zonder nadere maatregelen wordt Nederland met haar (top)tarief van 25% voor multinationals een minder aantrekkelijk land om in te investeren, weet ook de staatssecretaris. In zijn brief stelt hij dan ook dat 'een aantrekkelijk statutair tarief een belangrijke – en soms zelfs dominante – rol speelt om op de shortlist te komen van binnenlandse en buitenlandse ondernemingen.'
Dekking
Maar een invulling weet het kabinet hier nog niet aan te geven. Een verlaging van het vpb-tarief mag namelijk niet afgewenteld worden op de particuliere belastingbetaler. Waar de dekking dan vandaan moet komen, durft Wiebes nog niet te zeggen. Al geeft hij wel aan dat grondslagverbredingen en -harmoniseringen evenals inzet van eventuele toekomstige lastenverlichting mogelijke oplossingen zijn.
Besluitvorming hierover moet volgens hem plaatsvinden in het bredere kader van onderhandelingen over het regeerakkoord. Tot die tijd moeten we het doen met een doekje voor het bloeden; een verlenging van de eerste schijf tot maximaal € 350.000 in 2021.
Meer informatie: Brief over vestigingsklimaat
Geef een reactie