Een ‘papieren schenking’ neerleggen in een notariële akte, zonder dat de schenker zelf ook daadwerkelijk ten kantore van de notaris verschijnt, is niet voldoende om toekomstige erfbelasting te besparen. Professor mr. dr. Bernard Schols gaat in de komende editie van het Vakblad Estate Planning hier op in.
Een schenking op papier (ook wel schuldigerkenning uit vrijgevigheid genoemd) vervalt met het overlijden van de schenker en wordt bij overlijden alsnog gerekend tot de nalatenschap van de schenker. Dit is alleen anders als de schenker de schenking persoonlijk aangaat, over het geschonken bedrag ieder jaar daadwerkelijk een rente van 6% betaalt en van de schenking een notariële akte is opgemaakt.
Persoonlijk tekenen
Volgens professor Schols wordt het vereiste dat de schenking persoonlijk moet zijn aangegaan vaak onderschat. In de praktijk wordt soms een papieren schenking weliswaar neergelegd in een notariële akte, maar zonder dat de schenker zelf ook daadwerkelijk ten kantore van de notaris verschijnt. Dit wordt gedaan met het oog op het vormvoorschrift dat voor zover de schenking betrekking heeft op kleren, lijfstoebehoren, bepaalde lijfsieraden en bepaalde tot de inboedel behorende zaken, kan worden volstaan met een door de schenker geheel met de hand geschreven, gedagtekende en ondertekende onderhandse akte. Een papieren schenking moet men echter net als testamenten persoonlijk aangaan. Een volmacht van de ouders om namens hen aan de kinderen papieren schenkingen te doen, is volgens Schols niet voldoende. De schenking is in dat geval niet geldig en vervalt met het overlijden van de schenker. Met de nieuwe box 3 die enigszins voordeliger lijkt uit te pakken voor beleggers en spaarders, zal de fiscus ongetwijfeld strenger hierop gaan controleren. Hier leest u meer over het wetsvoorstel.
Nog geen abonnee? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement van het Vakblad Estate Planning!
Geef een reactie