Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes hebben de kabinetsreactie op de Panama Papers naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin melden zij onder andere dat een eerste beeld aangeeft dat het Nederlandse aandeel in de Panama Papers relatief beperkt is.
Direct na het op 9 mei 2016 beschikbaar worden van de data van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) is de Belastingdienst aan de slag gegaan met de analyse daarvan. In het bestand staan ongeveer 200 Nederlandse adressen, circa 50 Nederlandse tussenpersonen, zo'n 100 aan Nederland gekoppelde entiteiten en ruim 250 ‘officers’ met een link met Nederland. Alle genoemde namen van Nederlandse particulieren en bedrijven worden in onderzoek genomen, zoals ook al is gebeurd met namen die in de afgelopen weken in de media naar voren zijn gebracht. Bij een mogelijk Nederlands heffingsbelang zullen deze personen nader worden onderzocht.
Over de exacte planning kunnen de bewindslieden nog niet veel zeggen, omdat daarvoor eerst meer duidelijkheid nodig is over de bruikbaarheid van de informatie. De ervaringen uit het verleden met de Offshore Leaks leren echter dat niet op korte termijn concrete resultaten kunnen worden gemeld.
Het leven na de Panama Papers
Wat doet u als uw cliënt of uw kantoor genoemd wordt in de Panama Papers? Hoe voorkomt u verdere (reputatie)schade? Waar ligt de grens tussen ontwijking en ontduiking? Tijdens het Symposium Fiscale Risicoanalyse op 27 juni 2016 gaan 4 specialisten in op deze en andere belangrijke vragen. > Meer informatie en aanmelden
Meer informatie: Kabinetsreactie Panama Papers (18 mei 2016)
Geef een reactie