Het richtlijnvoorstel anti-belastingontwijking van de Europese Commissie, dat eind april nog werd aangescherpt, is nu weer afgezwakt. De staatssecretaris verwacht geen wezenlijke inbreuk meer van de switch-over-clausule op de deelnemingsvrijstelling.
Nederland heeft als voorzitter op 13 mei een nieuwe concepttekst voor de Europese richtlijn voorgelegd. De tekst, die in handen is van het FD, bevat nieuwe uitzonderingen voor moederconcerns die in hun Europese thuisland verplicht zijn winstbelasting te betalen voor dochterbedrijven in landen die nauwelijks of geen vennootschapsbelasting heffen.
Switch-over-clausule
Eerder werd al de maatregel afgezwakt die ondernemingen verplicht in Europa belasting te betalen over winstuitkeringen uit derde landen die geen of weinig winstbelasting heffen. Deze switch-over-clausule zou afbreuk doen aan de Nederlandse deelnemingsvrijstelling. De switch-overbepaling is op twee onderdelen fundamenteel gewijzigd:
-
Alleen buitenlandse inkomsten die niet voortkomen uit actieve bedrijfsvoering vallen onder de switch-overbepaling, indien deze zijn uitgekeerd door een entiteit in een derde land met een wettelijk vennootschapsbelastingtarief van minder dan 40% van het wettelijke belastingtarief in de desbetreffende lidstaat.
-
De switch-overbepaling is niet van toepassing in het geval een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting is afgesloten tussen de lidstaat van de belastingplichtige en het derde land waar de winstuitkerende entiteit (dochter of vaste inrichting) is gevestigd.
Op basis van de huidige opzet verwacht de staatssecretaris geen wezenlijke inbreuk op de Nederlandse deelnemingsvrijstelling.
Vandaag overlegt Wiebes met de Kamer over de Europese richtlijn. Het kabinet hoopt om woensdag 25 mei in de Ecofon een akkoord te bereiken.
Eerdere berichten:
Meer informatie:
Geef een reactie