ABN AMRO helpt particuliere klanten via dochterondernemingen in het buitenland af te schermen dat ze eigenaar zijn van vennootschappen in zogenoemde ‘belastingparadijzen’. Dat maakten Trouw en het FD bekend op basis van de Panama Papers.
Buitenlandse dochters van ABN treden op als aandeelhouder in naam, zogeheten nominee shareholders, om de werkelijke belanghebbenden van de bedrijven buiten beeld te houden. Hierdoor is onduidelijk van wie de vennootschappen werkelijk zijn. In de Panama Papers treedt de ABN-dochter Martello op als aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. De bank heeft minimaal nog vijf andere dochterbedrijven die zulke diensten aanbieden.
Volgens de dagbladen is ABN de enige grote Nederlandse financiële instelling die ‘nominee shareholdership’ nog aanbiedt. Rabobank en ING zouden er jaren al geleden mee gestopt zijn.
Niet verboden, maar misbruik wel voorkomen
Het gebruik van de zogeheten nominee shareholders een van de vier meest voorkomende manieren om aandeelhouders af te schermen, volgens de Financial Action Task Force (FATF). Dit verhoogt het risico op misbruik. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) stelt dat Nederlandse banken deze diensten mogen aanbieden. De banken moeten wel zelf borgen dat de diensten niet worden gebruikt voor zaken als witwassen en terrorismefinanciering.
Meer informatie: FD, 11 april 2016
Geef een reactie