Geleidelijke inbreng van een onderneming is, zeker sinds het arrest van de Hoge Raad uit 2014, een zinvol instrument voor de overdracht van en onderneming in familieverband, stelde André Verduijn bij Tax Talks.
Bij de inbreng van een onderneming in een fiscaal transparant samenwerkingsverband (vof) is er gewoonlijk een verschuiving in de gerechtigdheid tot de winst. Hierdoor is er een heffingsmoment. In 2014 besliste de Hoge Raad dat de inbreng tegen werkelijke waarde niet langer tot verplichte herwaarderingswinst leidt. Van overdrachtswinst zal in het algemeen wel sprake zijn, tenzij er wordt voorbehouden. Dat kan ook gedeeltelijk als het voordelig is om winst te realiseren om bijvoorbeeld verliesverdamping te voorkomen.
Behoud brede scope
Het is echter goed om ook naar andere belastingen te kijken lichtte André Verduijn, Hoofd Vaktechniek Fiscaal bij Countus, toe in de Tax Talks Focus van 1 maart 2016. Bij de keuze tussen inbreng of verhuur van een onroerende zaak moet goed worden gekeken naar de overdrachtsbelasting en de btw. De bedrijfsopvolgingsregeling bij de schenkbelasting is helemaal de aandacht waard. Deze biedt een interessante mogelijkheid, vanwege de hoge vrijstelling, de onderneming geleidelijk over te dragen omdat steeds opnieuw wordt gekeken in hoeverre de gerechtigdheid tot de winst van de overdrager verder afneemt.
Meer informatie: Tax Talks Focus 1 maart 2016
Geef een reactie