Dat de afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en invoering van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) de gemoederen bezighouden, is inmiddels wel duidelijk. De staatssecretaris heeft in een drietal brieven geantwoord op verschillende Tweede Kamer vragen.
Volgens Wiebes hebben in de jaren 2010-2014 tussen de 10% en 20% van de boekenonderzoeken geleid tot een herziening van de VAR. In 2013 is bij 257 zorgverleners van zorg in natura de VAR-wuo herzien in een VAR-loon; in 2015 waren dat er nog 104. Er zijn correcties aangebracht op de aangiften IB van zorgverleners van wie de VAR is herzien over het jaar 2013. Van de 192 aangiften hebben er 172 tot een correctie geleid.
De staatssecretaris ontkent dat een plotselinge verandering in de beoordeling van VAR-aanvragen in de zorg in 2013 heeft plaatsgevonden. Echter is wel sprake geweest van intensivering van het VAR-toezicht. De beoordeling van het aangifteproces van een VAR in de zorg in natura is niet gewijzigd.
Betere handhaving
Zolang de VAR nog bestaat zijn opdrachtgevers (bij een VAR-wuo/-dga) gevrijwaard van loonheffingen, zelfs als de arbeidsrelatie alle kenmerken blijkt te hebben van een dienstverband. Handhaving door de Belastingdienst bij de opdrachtgever is nu dus vruchteloos. Zodra de Wet DBA van kracht wordt, is handhaving door de Belastingdienst beter mogelijk, en hoeven individuen niet naar de civiele rechter te stappen als zij een situatie van schijnzelfstandigheid vermoeden.
Verder stelt Wiebes dat met de inwerkingtreding van de Wet DBA, het accent aanvankelijk zal liggen op het beoordelingsproces van overeenkomsten. In een later stadium zal het accent verschuiven naar onder meer het reageren op signalen over de toepassing van de (voorbeeld)overeenkomsten.
De opdrachtgever zal in de regel voor al zijn opdrachtnemers die dezelfde werkzaamheden verrichten dezelfde overeenkomst gebruiken. De controle van de Belastingdienst richt zich in de eerste plaats op de gebruikte overeenkomst en de aangetroffen situatie op het moment van controle. Als een opdrachtgever gebruik maakt van een groot aantal opdrachtnemers die dezelfde werkzaamheden verrichten, kan de Belastingdienst steekproefsgewijs controleren of feitelijk conform de overeenkomst wordt gewerkt, aldus de staatssecretaris.
Op de website van de Belastingdienst zijn de belangrijkste vragen en antwoorden omtrent de Wet DBA op een rij gezet.
Meer informatie:
Antwoorden op vragen over arbeidsomstandigheden pakketbezorgers
Antwoorden op vragen over naheffingen voor zzp’ers in de zorg
Geef een reactie