Ook als uw cliënt of uw kantoor genoemd wordt in de Panama Papers, kan het de moeite waard zijn om een beroep te doen op de inkeerregeling. Er wordt dan waarschijnlijk een boete opgelegd, maar door tijdig in te keren voorkomt u strafvervolging voor het opzettelijk onjuist doen van de aangifte, aldus mr. Mark Hendriks tijdens het Symposium Fiscale Risicoanalyse op 27 juni jl.
Als u of uw cliënt nog geen bericht heeft gehad van de fiscus, kunt u volgens mr. Mark Hendriks bij twijfel beter inkeren. Inkeren is niets anders dan de fiscus alsnog infomeren of een juiste aangifte doen. Of dat verstandig is, hangt onder meer af van de vraag hoe onjuist de aangifte is en of u een pleitbaar standpunt hebt. Zo kan het simpelweg niet aankruisen van het vakje waarmee een cliënt kenbaar kan maken dat hij betrokken is bij een buitenlands doelvermogen, al grote consequenties hebben (zoals omkering en verzwaring van de bewijslast). Ook benadrukt Hendriks dat het belangrijk is om tijdig in te keren. U moet inkeren voordat u weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de inspecteur met de onjuistheid of onvolledigheid bekend is of bekend zal worden. Het is overigens nog maar de vraag of de vergrijpboeten die de fiscus vanaf 1 juli 2014 in inkeersituaties heeft opgelegd, houdbaar zijn. Zo oordeelde Rechtbank Haarlem op 19 februari 2013 dat de strafverzwaring bij de inkeerregeling zoals die per 1 januari 2010 in werking is getreden, in strijd is met artikel 7, eerste lid, van het EVRM en met artikel 15, eerste lid, van het IVBPR. Door de aanscherping van de inkeerregeling wordt er namelijk een zwaardere straf opgelegd dan de straf die ten tijde van het begaan van het strafbare feit van toepassing was.
Let op!
Per 1 juli 2016 gaat de boete voor zwartsparen bij vrijwillig melden omhoog van 60% naar 120%. Bij niet melden geldt een boete van 300%.
Geef een reactie