Staatssecretaris Wiebes heeft aan de vaste commissie voor Financiën een "position paper" van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding (CCB) ter hand gesteld. In deze position paper beschrijft de CCB hoe Afgezonderd Particulier Vermogen-structuren worden bestreden en tegen welke obstakels de CCB aanloopt in dit proces.
De position paper is bedoeld ten behoeve van de expertmeeting die de vaste commissie op 12 september 2016 organiseert met het onderwerp "Fiscale constructies" en waarvoor de CCB is uitgenodigd. De CCB heeft als doel om op landelijk gecoördineerde wijze standaardmatige (confectie-achtige) belastingbesparende constructies door de Belastingdienst aan te laten pakken. Het gebruik van APV-structuren is slechts één van de aandachtsgebieden van de CCB. Zie ook: De rechter en het Afgezonderd Particulier Vermogen.
Uitdagingen Belastingdienst
Bij het bestrijden van APV-structuurachtige constructies speelt naast de vraag aan wie het afgezonderd vermogen toerekenbaar is, vaak ook de vraag waar de gestelde buitenlandse entiteit gevestigd is. De uitdaging die de Belastingdienst aangaat, bestaat uit, het ontdekken van dergelijke structuren, het verzamelen van zoveel mogelijk relevante informatie en het vervolgens met juridische argumenten bestrijden van deze structuren. Tenslotte moeten de opgelegde aanslagen daadwerkelijk ingevorderd worden. Elke fase kent zijn eigen problemen. De door de CCB gesignaleerde obstakels worden helaas niet ondervangen door de Europese Anti Tax Avoidance Directive (ATAD). De in de ATAD Richtlijn opgenomen maatregelen richten zich immers vooral op fiscale planning door (grote) multinationale ondernemingen en niet op de problematiek van de afgescheiden particuliere vermogens.
Meer informatie: ministerie van Financiën, 26 augustus 2016, position paper van de Coördinatiegroep Constructiebestrijding
Geef een reactie