Het is al enige tijd bekend dat de staatssecretaris van Financiën het pensioen in eigen beheer wil afschaffen. Dit zal waarschijnlijk gebeuren door de invoering van een afkoopregeling en een spaarvariant. Mr. Philip Ruys en mr.dr. Chris Dijkstra verwachten dat de belastingadviseur zijn cliënt bij het maken van deze keuze de nodige begeleiding zal moeten geven. Dat lieten zij weten in de TaxTalks uitzending van 30 augustus 2016.
Bij de afkoop van het pensioen in eigen beheer zal op de belaste uitkering een korting worden verleend, zodat dga’s minder inkomstenbelasting over de uitkering hoeven te betalen. Deze korting zal in 2017 34,5% bedragen en in 2018 en 2019 afnemen. Als alternatief zal de mogelijkheid komen om het pensioen om te zetten in een spaarregeling. Zie voor meer details: Pensioen in eigen beheer afgeschaft. Dijkstra stelt dat uitkeren lang niet altijd voordelig is en soms ook niet mogelijk. Het feit dat het pensioen in eigen beheer is opgelopen, wil immers lang niet altijd zeggen dat voldoende liquide middelen zijn opgebouwd. Als men toch al tot een uitkering wil overgaan, biedt de invoering van de korting een mooie gelegenheid.
Pensioenrechten van partner van dga
Bovendien zal de dga bij zijn keuze tussen afkoop of de spaarvariant aan de belangen van zijn partner moeten denken. Een afkoop van het pensioen kan het belang van de partner schaden, omdat deze in beginsel recht heeft op pensioenverevening bij een eventuele echtscheiding. De staatssecretaris van Financiën erkent deze problematiek. Hij heeft daarom aangekondigd dat in beginsel de partner van de dga zijn goedkeuring moet geven om tot afkoop van het pensioen over te gaan. De partner zal in de regel pas deze goedkeuring geven als de dga voldoende compensatie biedt. Al met al zal de belastingadviseur zich hier echt mee moeten gaan bezighouden, aldus Ruys.
De Tax Talks live uitzending van 30 augustus gemist? U kunt de uitzending on demand terugkijken. Nog geen abonnee? Meld u nu aan!
Geef een reactie