Het verlaagde btw-tarief zorgt niet voor de beoogde inkomensondersteuning en werkgelegenheid voor arbeidsintensieve diensten. De Studiegroep Duurzame Groei van Economische Zaken pleit dan ook voor afschaffing van het lage tarief om zo de economische efficiëntie van de belastingheffing te vergroten.
Het huidige stelsel waarin een hoog btw-tarief (21%) en een laag btw-tarief (6%) naast elkaar bestaan, verstoort concurrentie en zorgt voor onnodige complexiteit. Nu is gebleken dat het lage tarief niet tot de gewenste resultaten leidt, heeft de werkgroep Fiscaliteit van de Studiegroep Duurzame Groei de gevolgen van uniformering van het btw-tarief in kaart gebracht.
Mogelijke gevolgen
Het gelijkstellen van het btw-tarief neemt verstoringen in consumptiebeslissing en allocatie van productiefactoren weg en is om die reden economisch doelmatiger. De administratieve lasten voor het bedrijfsleven zullen afnemen, net als de uitvoeringskosten van de Belastingdienst. Bovendien is één btw-tarief minder fraudegevoelig. Het effect voor de btw-ontvangsten is volgens de werkgroep lastig kwalificeerbaar, maar er kan bij een volledige uniformering gedacht worden aan 4 tot 7%. De consument zal een wijziging van het btw-stelsel wel voelen in de portemonnee; er wordt een doorwerking in de verkoopprijs verwacht van 50%.
Meer informatie: Rapport werkgroep fiscaliteit
Geef een reactie