De maatregel die is aangekondigd om het excessief lenen van de eigen B.V. tegen te gaan is disproportioneel volgens de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.
De Orde heeft begrip voor de wens van het kabinet om de mogelijkheden voor langdurig uitstel van de aanmerkelijkbelangheffing te beperken. Maar deze maatregel schiet haar doel voorbij.
1. De maatregel creëert (welbewust) een meervoudige heffing in de inkomstenbelasting.
2. De maatregel leidt tot complexere belastingwetgeving met een systematische inbreuk op wetgeving/jurisprudentie en een toename van het aantal ficties.
3. De maatregel leidt tot een toename aan administratieve lasten voor zowel de belastingplichtige als de Belastingdienst.
4. De maatregel is onder andere disproportioneel vanwege de ‘one size fits all’-oplossing: niet alleen consumptieve leningen worden door de maatregel getroffen, maar ook – naar de mening van de Orde ten onrechte – zakelijke leningen.
5. De maatregel heeft effectief onbeperkte materieel terugwerkende kracht door het ontbreken van eerbiedigende werking voor bestaande situaties. Een oplossing daarvoor kan zijn om het maximumbedrag van € 500.000 te verhogen met de stand van de schulden op het moment van aankondiging van de onderhavige maatregel op 18 september 2018, 15:15 uur.
6. De maatregel creëert diverse onduidelijkheden in buitenlandsituaties.
Suggesties ter verbetering
De Orde doet twee concrete suggesties voor een redelijkere en mogelijk eenvoudigere vormgeving van de maatregel:
1. naast eigenwoningleningen ook zakelijke leningen uitsluiten van de kwalificatie als excessief en
2. algemene anti-cumulatiemaatregelen met zowel de vervreemdingsvoordelen als de reguliere voordelen. De anti-cumulatiemaatregel met de vervreemdingsvoordelen kan worden bereikt door de correctie via de verkrijgingsprijs te laten verlopen. Belaste fictieve reguliere voordelen verhogen dan de verkrijgingsprijs. Anticumulatie met de daadwerkelijke reguliere voordelen kan worden bereikt door latere dividenduitkeringen uit de vennootschap en aflossingen van de schuld tot het bedrag van de eerder in aanmerking genomen fictieve reguliere voordelen in box 2 in aftrek toe te laten als negatief fictief regulier voordeel. De verkrijgingsprijs wordt met eenzelfde bedrag verlaagd.
Op de internetconsultatie zijn 54 (openbare) reacties binnengekomen.
Meer weten?
Mr. Almer de Beer verzorgt vrijdag 14 juni 2019 een Masterclass over de rekening-courantmaatregel. > Informatie en aanmelden
Meer informatie: NOB-reactie Wet excessief lenen, 29 maart 2019
Geef een reactie